Hårda bud för små företag

Småföretag tvingas agera bank till både staten och storbolagen. Det anser Företagarförbundet som konstaterar att många småföretag har svårt a...

Småföretag tvingas agera bank till både staten och storbolagen. Det anser Företagarförbundet som konstaterar att många småföretag har svårt att betala sina räkningar, svårt att få krediter och svårt att dra fördel av den sänkta reporäntan.
Företagarförbundet presenterade nyligen sin rapport ”Cash or Crash- småföretagens ekonomiindikator”, och enligt organisationen visar den att den globala krisen nu på allvar nått småföretagen. Enligt rapporten har vart femte småföretag haft svårt att betala räkningarna under de senaste tre månaderna, och för att lösa problemet har företagarna i stället sänkt sina egna löner och skjutit till privata medel.
– Småföretagen är slitstarka, men det finns en gräns. Sänka egna löner samt låna av sig själv är ett självklart första steg för att rädda företaget och kunna behålla sina anställda. I nästa steg hotas företaget och jobben, säger Camilla Littorin, förbundssekreterare Företagarförbundet, i ett pressmeddelande, där hon också anser att det är dags för finansminister Anders Borg att sätta samma press på bankerna när det gäller företagslånen som de gjort avseende bolånen.

Företagarförbundet konstaterar att det framför allt handlar om en finansiell kris och inte om en minskad efterfrågan, de poängterar också att bankernas ovilja att låna ut pengar till de små företagen förvärrar situationen. Enligt rapporten uppger var tredje svarande att det blivit svårare att få krediter under det senaste året, och mer än tre av fyra som har banklån uppger att deras räntor inte sänkts i samma takt som reporäntan.
Enligt rapporten finns det inga tecken på ljusning heller, i stället varnar Företagarförbundet för att både konkurser och betalningsanmärkningar kommer att öka. Rapporten konstaterar också att bara två procent av de undersökta företagen har ansökt om att få uppskov med betalningen av arbetsgivaravgifter och preliminärskatt.

 

Om artikeln

Publicerad: 2009-05-22 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: