Elektriska lastbilar i Köpenhamn?

Politikerna i den danska huvudstaden Köpehamn säger enhälligt ja till elektriska lastbilar i staden, medan lastbilsbranschen lika enigt säger nej....

Politikerna i den danska huvudstaden Köpehamn säger enhälligt ja till elektriska lastbilar i staden, medan lastbilsbranschen lika enigt säger nej.
Det är den borgerliga politikern Kristian Pihl Lorentzen som för en tid sedan fick vad han tyckte var en god idé, nämligen att starta ett försök med godsdistribution i Köpenhamnsområdet med hjälp av eldrivna lastbilar. Tanken är att gods utifrån ska samlas i stora terminaler I staden utkant och där lastas om på eldrivna distributionslastbilar som inte förorenar, bullrar och skickar ut koldioxid I atmosfären.
Försöket kräver samarbete med frivilliga åkare och ska finansieras med ett anslag på 200 miljoner danska kronor som danska riksdagen, Folketinget, avsatt för energieffektiva transportlösningar. Kristian Pihl Lorentzen hoppas att försöket ska vara igång redan i höst vid FN:s stora klimatkonferens.
Förslaget backas upp av de flesta politiska partierna, men inom transportbranschen jublas de knappast.
– Det blir både tungt och dyrt, konstaterar danska åkeriorganisationens vd Erik Östergaard kort.

Om artikeln

Publicerad: 2009-05-22 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: