Skottlossning mot lastbilar dyr historia för åkerier

Flera lastbilar på åkerier har utsatts för beskjutning den senaste tiden. Glasrutor med skotthål har gjort att transporter blivit inställda eller fördröjda.
Senaste fallet inträffade för några veckor sedan då två fordon besköts med ett tiotal kulor. Båda stod uppställda hos BPM-Transport på Stadsdel Norr i Östersund.
- Chauffören som kom på morgonen för att köra en transport till Trondheim upptäckte flera hål i frontrutan på ett fordon. Den transporten blev inställd och vi fick ordna om så släpet kunde komma iväg med en annan bil senare, säger Hans-Erik Sundin, platschef på BPM-Transport.

Flera skotthål

En lastbil som stod uppställd intill blev också beskjuten. På den förstördes två rutor av skott från något som kan vara ett luftvapen. Polisen har tagit rätt på flera kulor som hittats vid fordonen.
Det fanns sex skotthål i framrutan på en bil som skulle köra till Trondheim på torsdagsmorgonen. Kulorna har inte trängt igenom rutan men den måste ändå bytas. En strålkastare på bilen var också sönderskjuten.
– Inställda transporter kostar pengar för oss och byte av ruta tar tid. Den måste beställas från Sundsvall. Och självrisken blir för hög att betala så det här måste vi kosta på själva, konstaterar Hans-Erik Sundin.
Företaget har ett 50-tal bilar i landet, varav 20 stycken i Östersund.
– Vi har haft många dieselstölder ur bilarna i Östersund och vi har råkat ut för skadegörelse på dem.

Dyra angrepp

Natten mot måndag skottskadades rutorna på tre traktorer och två betongbilar på Sillströms åkeri i Odenskogs industriområde.
– Det har skjutits flera skott mot varje ruta och sammanlagt är det omkring tolv skott, säger Magnus Melinder, transportledare på Sillströms.
– Flera rutor måste beställas och det här innebär inkomstbortfall från driften av två traktorer som vi fick ställa i två dagar. En lastbil fick vi också ta ut bruk.
Magnus Melinder konstaterar att den som skjutit har befunnit sig på Fagerbacken, utanför det inhägnade åkeriområdet, och troligen har något slags luftvapen använts även i det sammanhanget.
– Den här skadegörelsen kostar oss säkert 50 000 – 60 000 kronor innan det är klart, säger han.

 

Om artikeln

Publicerad: 2009-04-24 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: