Dags för ungdomarna att visa sina talanger

Nu är det åter dags för de spännande tävlingarna där segrarna får delta i Yrkes-SM med chans att gå vidare till Yrkes-EM. Det är gymnasieungd...

Nu är det åter dags för de spännande tävlingarna där segrarna får delta i Yrkes-SM med chans att gå vidare till Yrkes-EM. Det är gymnasieungdomar från fordonsprogrammet i hela landet som tävlar i regionfinaler i fartfyllda och häftiga moment som speglar en yrkesförares vardag. Det kan exempelvis vara manövrering av lastbil och truckkörning som kräver stor precision och gott omdöme.
Deltävlingarna kommer att ske i Sjöbo, Uddevalla, Norrköping, Uppsala och Vännäs under april och maj. Arrangör är TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd i samarbete med Volvo Lastvagnar, som är huvudsponsor och förser tävlingen med toppmoderna fordon.
– Genom tävlingar i transportteknik vill vi höja transportbranschens status. Det ställs höga krav på yrkesskicklighet, något som här visas upp av duktiga killar och tjejer. Det får gärna bidra till ett ökat intresse för yrket även bland kvinnor, säger Bill Rehn, vd för TYA.
TYA menar att det idag utbildas för få yrkesförare för att täcka branschens behov. Gymnasierna har cirka 2000 platser medan de svenska transportföretagen behöver anställa ungefär 5000 förare. Samtidigt kommer kraven på förare att öka framöver, vilket på sikt kommer att höja statusen och därmed intresset för yrket.
Läs mer om tävlingarna på www.bliyrkesförare.nu.

Om artikeln

Publicerad: 2009-04-24 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: