Sverige i topp med ESP

Andelen av nyregistrerade bilar med ESP ökar i Europa och Sverige ligger i topp. Hela 97 procent av nyregistrerade bilar i Sverige är utrustade med ...

Andelen av nyregistrerade bilar med ESP ökar i Europa och Sverige ligger i topp. Hela 97 procent av nyregistrerade bilar i Sverige är utrustade med det elektroniska stabilitetsprogrammet. Tyskland ligger tvåa med 81 procent och Spanien trea med 62 procent.
Genomsnittet i Europa ökade under första halvåret 2008 från 50 till 53 procent och andelen kommer att öka under de kommande åren.
Många oberoende internationella undersökningar visar att systemet räddar liv. Därför förs allt oftare argument att systemet ska vara obligatoriskt. I USA införs ESP stegvis och ska vara obligatoriskt från 2012. Enligt Bosch finns förslag att göra ESP obligatorisk i oktober 2014.
Från februari i år tar Euro NCAP för första gången hänsyn till ESP i sin nya värderingsprocedur. Från 2010 kan alla fordon, enligt de nya riktlinjerna enbart få högsta betyg med fem stjärnor om ESP finns som standardutrustning.
ESP stabiliserar fordonet i kritiska situationer och kan enligt vetenskapliga undersökningar förhindra upp till 80 procent av alla olyckor.

Om artikeln

Publicerad: 2009-03-27 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: