Miljökörning i skogen

Scania genomför nu en utbildning i bränslesnål körning för Sveaskogs åkerier i Bergslagen som ska kunna minska bränsleförbrukningen med nio pr...

Scania genomför nu en utbildning i bränslesnål körning för Sveaskogs åkerier i Bergslagen som ska kunna minska bränsleförbrukningen med nio procent. rnResultaten pekar på att varje förare efter utbildningen kan minska sin bränsleförbrukning med nio procent, enligt Scania. För Sveaskogs åkerier skulle det röra sig om 8 000 ton mindre koldioxidutsläpp varje år. Scanias förarutbildning är utformad i enlighet med kraven i ett nytt EU-direktiv om obligatorisk fortbildning av yrkesförare.rn- Våra virkestransporter med lastbil uppgår till cirka sju miljoner mil om året. Om bränsleförbrukningen kan minskas med nio procent blir besparingen drygt tre miljoner liter diesel och 8 000 ton lägre koldioxidutsläpp, säger Sveaskogs miljöchef, rnOlof Johansson. rnSveaskogs satsning på förarutbildning är ett led i företagets strävan att minska skogsbrukets miljöbelastning. Företaget har tecknat avtal med Scania Sverige om utbildning i säker och bränslesnål körning för ett hundratal förare hos de åkerier som svarar för Sveaskogs virkestransporter i Bergslagen och Sörmland.rnDen utbildning som Scania Sverige levererar till Sveaskog ingår i Scanias globala plattform för yrkesutbildning för buss- och lastbilsförare.rnScanias förarutbildning är utformad för att uppfylla kraven i ett EU-direktiv om obligatorisk fortbildning av yrkesförare. Direktivet gäller för bussförare från september i år och för lastbilsförare ett år senare. Enligt direktivet ska yrkesförare genomgå 35 timmars obligatorisk fortbildning inom en femårsperiod. Utbildningen omfattar både teoretiska och praktiska moment bestående av säker körning, ekonomisk körning och lastsäkring.rn- Bara i Sverige finns cirka 50 000 aktiva yrkesförare som omfattas av det nya direktivet, vilket innebär ett behov av 350 000 utbildningsdagar per femårsperiod, säger Niklas Sperle.

Om artikeln

Publicerad: 2008-10-21 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: