Fortkörning socialt accepterat lagbrott

Sverige är världskänt för sin höga trafiksäkerhet, ändå är svenska bilförare bland de värsta i Europa när det gäller att uppskatta farlig...

Sverige är världskänt för sin höga trafiksäkerhet, ändå är svenska bilförare bland de värsta i Europa när det gäller att uppskatta farligt höga farter bakom ratten.rn- Det är socialt accepterat att köra för fort, lagen har svagt stöd i våra normer, säger rättssociologen Måns Svensson vid Lunds universitet som i sin nya avhandling studerat förutsättningarna för regelefterlevnad på trafikområdet. Han anser att bättre övervakning och klipp i körkortet kan rädda många liv på vägarna men att verklig vilja saknas från politiker att ta tag i problemet.rn- Pricksystemet där man efter upprepade mindre förseelser blir av med körkortet har visat sig effektivt i andra länder och idén stöds i Sverige av 60 procent av körkortsinnehavarna, säger Måns Svensson.rn

Om artikeln

Publicerad: 2008-06-14 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: