Scania gör viktig affär i Ryssland

Med en affär på 144 lastbilar till X5 Retail Group befäster Scania positionen som största västeuropeiska märke på den kraftigt växande ryska m...

Med en affär på 144 lastbilar till X5 Retail Group befäster Scania positionen som största västeuropeiska märke på den kraftigt växande ryska marknaden. rnrn- X5 Retail Group planerar att öppna butiker i de flesta stora städer i landet och väljer Scania därför att vi både har bilar med låga driftskostnader och ett väl utbyggt servicenätverk, säger Scania Russias vd Raimo Lehtiö. rnScania har sedan tidigare levererat ett hundratal bilar till X5, som är det ledande företaget inom rysk matvaruhandel och som bildats genom en sammanslagning av bolagen Perekrostok och Pyaterochka. Beställningen av ytterligare bilar innebär att X5 fortsätter att öka andelen Scania i sin flotta, som tidigare dominerats av bilar av inhemska märken. rnrnDe flesta av de 144 fordonen, som börjar levereras i april, är tvåaxliga skåpbilar försedda med Scanias 9-litersmotor. Bilarna utrustas med skåp av en nationell påbyggare. rnrn- Affären innebär att vi stärker Scanias position i det ryska distributionssegmentet. Den bekräftar också att vår strategi att bygga ut servicenätet är en framgångsfaktor, säger Raimo Lehtiö. rnrnScania har idag närmare 30-talet serviceverkstäder i Ryssland och planerar att fortsätta utbyggnaden. Under året kommer till exempel verkstadskapaciteten i Moskvaregionen att fördubblas. rnrnDen kraftiga tillväxten på den ryska marknaden för tunga lastbilar fortsätter. Importen av västeuropeiska märken nästan fördubblades under 2006. Totalt importerades 9 000 nya bilar, att jämföra med 4 700 under 2005. rnrnScania blev för sjätte året i rad största västeuropeiska märke i Ryssland. Marknadsandelen ökade från 28,9 till 31,1 procent. rnrnUnder 2006 sålde Scania dessutom cirka 150 helbyggda stadsbussar samt 250 chassier till lokala busskarossörer. rnrnX5 Retail Group N.V har drygt 600 egna butiker och stormarknader i de stora ryska städerna Moskva, Jekatrinburg och St Petersburg samt ytterligare 600 butiker som drivs på franchisebasis i Ryssland, Ukraina och Kazkakstan.

Om artikeln

Publicerad: 2007-03-23 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: