MÅNADENS LEDARE

Är jag kriminell för att ha glömt en besiktning?

I slutet av januari genomfördes ”Operation Klöver” i Helsingborg. För den oinvigde kan jag berätta att det handlar om en myndighetsgemensam insats mot den organiserade brottsligheten i staden. Suveränt bra – men…

Några dagar efter att man hade satt punkt för operationen skickade såväl Polismyndigheten som kommunen (och eventuellt andra) ut pressmeddelanden där man yvigt berättade om sina framgångar. Men med tanke på den senaste tidens uppståndelse runt Polismyndigheten, om hur man vill frisera verkligheten för att putsa sitt varumärke, väcks genast frågor kring det resultat som man basunerade ut.

Polisen skriver på sin hemsida att målet med insatsen var ”ekonomisk brottslighet”. Vidare skriver man att man fått in 9 060 678 kronor, som på så sätt har gått tillbaka till samhället.
Bra! De kriminella ligorna ska ha det jobbigt på alla tänkbara sätt.

I ”Operation Klöver” medverkade utöver Polismyndigheten även Tullverket, Kronofogden, Länsstyrelsen Skåne, Arbetsmiljöverket, Försäkringskassan, Skatteverket, Räddningstjänsten Skåne nordväst, Arbetsförmedlingen, Kustbevakningen och Helsingborgs stad.

I pressmeddelandet från Polisen nämner man att gränspolisen i region Syd och det kommunala fastighetsbolaget Helsingborgshem har varit ”värdefulla partners i operationen”.

Varför har jag då frågor, tänker du?

Som jag nämnde ovan så har till exempel Arbetsmiljöverket och Kustbevakningen deltagit. Men även trafikpolisen. De böter och sanktionsavgifter som dessa myndigheter har dragit in räknas alltså in i slutsumman.

Om Arbetsmiljöverket satt en sanktionsavgift på en obesiktigad bakgavellyft, Kustbevakningen (vars fokus låg på kontroller av farligt godstransporter) bötfällt för bristfällig lastsäkring och trafikpolisen för en fortkörning eller en överlast, så ingår alltså dessa pengar i de drygt nio miljonerna.

Kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, Christian Orsing (M), uttalade sig efteråt. Han var nöjd med resultatet och säger att ”Operation Klöver 3 är ett skolboksexempel på den kraft som skapas när samhällets goda krafter samverkar mot den organiserade brottsligheten. /../ Vi ska fortsätta arbeta för att sätta käppar i hjulen för all kriminell verksamhet i Helsingborg.”.

Polischefen Karim Ottosson i Helsingborg är också mycket nöjd med operationen. ”Ett av polisen prioriterade uppdrag är att komma åt de kriminellas ekonomiska tillgångar. Vi kan inte ha ett samhälle där vissa lever gott på pengar som inte de ska ha och pengar är ju också drivkraften för kriminella.”, säger han i pressmeddelandet. Och självklart har han rätt i det.

Men att inte ha besiktigat en bakgavellyft eller att ha kört ett otillåtet cabotage är inget som är kriminellt i juridisk mening. Och om jag kör för fort kan detta rimligtvis inte jämställas med att jag ingår i en organiserad, kriminell liga.

Jag kontaktar polischefen Karim för att reda ut det hela. Jag frågar hur stor del av totalsumman som kommer från konstaterad kriminell verksamhet?

Karim svarar mig, men inte på min fråga:
”Vem eller vilka som varit föremål för operationens åtgärder är inget vi offentliggör.”, skriver han i ett mejl.

Jag vänder mejlet och förklarar att jag inte frågade ”vem eller vilka”, jag frågade hur stor del av totalsumman som kommer från konstaterad kriminell verksamhet.
Karim Ottosson har i skrivande stund inte återkommit.

Som sagt, kriminella ska bekämpas med alla samhällskrafter. Men när myndigheterna redogör för resultatet ska man åtminstone vara ärlig och uppriktig. Det känner jag bestämt att man inte har varit i det här fallet.

Om artikeln

Publicerad: 2023-02-24 12:00
Kategori: Ledare
Taggar: Kriminalitet Operation Klöver Polismyndigheten