Välkommen till vår digitala värld!

Från och med det här numret kan du som prenumererar läsa tidningen Proffs på läsplattor och i smarta mobiltelefoner. Vi lanserar nu tidningen i App Store och på Google Play, med andra ord för iOS- och Androidenheter.

Ganska länge har vi haft funderingar på att ge ut tidningen i digital form men har inte riktigt känt att vi hittat den rätta lösningen. Vår avsikt har nämligen aldrig varit att bara lägga ut en läsbar pdf-variant av tidningen. Vi ville ge ut en anpassad version, som faktiskt ska kunna läsas på en liten mobiltelefon. Och nu tror jag åtminstone att vi har lyckats i vår målsättning.
Tekniken innebär att vi bland annat kan lägga ut extra bildmaterial i våra reportage, videofilmer och annat interaktivt material.
Även annonsörerna har samma möjlighet – att kanske länka till egna appar, filmer eller specialerbjudanden. Spännande värre!

”Apparnas planet”

Resan mot ”apparnas planet” har dock inte varit helt spikrak. Snacka om byråkrati!
Android och Google Play kan jämföras med att köpa en dosa snus på Ica. Gå in och beställ, hämta produkten och gå ut.
Men Apple… Oj! Ni som någon gång har kört på utlandet, innan Sverige gick med i EU, ni vet vad byråkrati kan innebära. Tänkt dig att du hade ett lass bestående av kärnavfall, nitroglycerin och fläskfilé. Och att du dessutom hade full tank diesel. Hur krångligt kunde det inte ha blivit i tullen?
Inget i jämförelse med att registrera ett konto hos Apple, kan jag berätta. Den processen tog nästan en hel månad. Förvisso har jag räknat in jul- och nyårshelgerna. Men ändå.
Allt skulle ske i ”steg”. Skriv in en uppgift, vänta, vänta. Apple skickar en bekräftelse. Nästa steg – fyll i en uppgift, vänta, vänta.
När det sedan var dags för uppgift nummer tre, då hade Apple stängt för ”julledighet” (Välkommen åter den 28 december)…
Och mitt i alltihop ringde en herre från Texas och undrade om vi verkligen var vi – och om vi faktiskt ville registrera ett konto hos Apple!

Julledig hemsida

Hela idén med internet är att man när som helst, dygnet runt ska kunna hitta information och beställa varor från hela världen. Allt finns tillgängligt, alltid. Trodde jag, tills jag besökte Apples sida för kontoregistrering. Det gick alltså inte ens att fylla i en enkel uppgift. Sidan hade semester över jul!
Idag finns det som bekant appar till det mesta. Ibland när mina barn har frågat efter ett nytt spel till sina telefoner – har jag tittat storögt om spelet kostat mer än sju kronor.
Numera undrar jag varför man överhuvudtaget ger bort appar gratis med tanke på den tid man tvingas lägga ner bara på att få lov att finnas i App Store!

Gratis är gott

Men gratis är gott och redan i ett tidigt stadium hade jag tagit ett enväldigt beslut. Att den som betalat för en prenumeration på Proffs, skulle få läsa den kostnadsfritt på sina läsplattor och i sina telefoner. Så det där får jag naturligtvis stå för. Ett löfte är ett löfte – och sådana ska hållas.
Så, kära läsare – välkommen till Proffs digitala värld. Knalla in på Google Play eller App Store och ladda ner ”Proffs”-appen. Så snart ett nytt nummer av tidningen lanseras, dyker den automatiskt upp i era mobila enheter.

Om artikeln

Publicerad: 2013-01-25 06:00
Kategori: Ledare
Taggar: Android Apple digital utgivning