Då var kvinnliga chaufförer lika ovanliga som skäggiga barn

När den här tidningen kommer ut till er läsare, är det endast ett par tre veckor kvar till Stockholm- och Queen of the Road Truck Meet i Strängnäs. Den 18-19 maj är det dags.
Och vi kommer då att få vara med om en alldeles speciell premiär. Tjejernas egen utställning.

Men först några ord om en artikel jag nyligen läste på aftonbladet.se. Rubriken ”Skrattar när de jagar mc-förare i över 240 km/h” får mig att höja lite på ögonbrynen. Först tänkte jag, hur kul kan det vara?
Artikeln handlar om Christopher Andersson, en 22-årig kille som dog i samband med en vansinneskörning med motorcykel där polisen tagit upp jakten. Det anmärkningsvärda är att polisen väljer att hänga med i vansinnesfarterna och på så sätt riskera liv och hälsa på alla som befinner sig i närheten. Men frågan är kanske om polisens efterföljande kan ha bidragit till olyckan eller om mc-föraren ändå hade kört ihjäl sig. Det kan vi ju så klart aldrig få veta.

Filmen på nätet

Hur som helst är det beklagligt att en ung människa fått sätta livet till. Även om han tog ett antal tokiga beslut den där ödesdigra dagen. Dödsstraffet har vi ju faktiskt avskaffat i Sverige.
Artikeln fokuserar mycket på polisens agerande och på det som polismännen i bilen har sagt under sin färd. Men personligen reagerar jag inte så mycket på polisernas uttalanden. Det jag är jag lite mer konfunderad över är hur filmen hamnade på nätet. Jag har inte undersökt hur det egentligen förhåller sig, om det är tillåtet att hur som helst skicka ut polisens bilder och filmer till allmän beskådan på nätet. Det verkar då aningen rättsosäkert i min värld…
Och det kan ju inte vara speciellt trevligt för anhöriga och efterlevande att behöva se den här typen av material, fritt cirkulerande.

Premiärdags

Men nu vill jag berätta om något betydligt trevligare.
Premiärer i utställningssammanhang är kanske inget nytt. Men den här premiären blir något alldeles speciellt. Queen of the Road Truck Meet, ett nytt ”utställningsformat” med endast kvinnliga utställares fordon. Någon sådan har aldrig förr genomförts i Sverige (mig veterligen). När jag en gång i tiden började jobba på tidningen Proffs arbetade jag samtidigt heltid som chaufför. Och kvinnor som körde lastbil då, i början av 1990-talet, var lika sällsynta som skäggiga barn. Att nu få uppleva en ”Queen-mässa” känns därför stort.

Härliga tongångar

Även om tidningen Proffs inte har som huvudsakligt mål att visa upp motivlackade bilar, är det svårt att inte låta sig imponeras över lastbilsutställningar, de utställda ekipagen och av de hängivna utställarna.
Jag ser verkligen fram emot att få träffa ett glatt gäng förare – och besökare – på Malmby Fairground i Strängnäs nu i maj. Vår bransch behöver sannerligen något att glädjas åt ibland. Men utan publik blir det ju så klart inte lika roligt för utställarna.
Proffs kommer att ha en egen monter på plats – och tecknar du en ny helårsprenumeration på vår tidning, så bjuder vi dig på en dags inträde till Lastbil 2012 på Elmia i augusti. Då får du ju liksom en till utställning ”på köpet”.

Vi ses!

Om artikeln

Publicerad: 2012-04-27 06:00
Kategori: Ledare
Taggar: 2012 Elmia truckmeet