Nu är det dags att införa en åkeriavgift!

Från och med den 1 januari 2012 kommer alla motordrivna fordon att bli mycket dyrare att köpa på grund av den nya fortkörningsavgiften.

Avgiften baseras på respektive fordons teoretiska maxhastighet. En moped kommer alltså inte att bli nämnvärt mycket dyrare medan sportbilsköparen kommer att få pynta flera tiotusentals kronor i fortkörningsavgift.
Beslutet grundar sig på att en trafiksäkerhetsorganisation anser att risken är stor att förarna av sportbilar någon gång kommer att bryta mot hastighetsbestämmelserna, därför är det lika bra att ta ut böterna i förskott.

Inte sant

Nej, naturligtvis är detta inte sant. Men tydligen är det inte ett helt otänkbart scenario. Från och med den 1 september i år får nämligen den som köper en extern hårddisk till sin dator att få slanta 80 kronor extra. Den som köper ett så kallat USB-minne, får betala en krona per gigabyte. Man kallar detta för privatkopieringsavgift. Man förutsätter alltså att den som köper en extern hårddisk använder den till att olagligt kopiera upphovsrättsskyddat material.
Och ja, man kan faktiskt kopiera lagligt!

Lön till ”Pling”

I praktiken innebär det att du som företagare får betala Ingela ”Pling” Forsman för att kunna säkerhetskopiera ditt företags bokförings- och faktureringssystem.
Å andra sidan kan man ju som hårddiskköpare tolka det som att det är helt okej att börja kopiera filmer och musik eftersom man ju faktiskt har betalat för det.
Så är självklart inte – men egentligen borde det ju vara det.
Det som känns ännu märkligare är att det inte är staten som ligger bakom den nya avgiften. Det är en ekonomisk förening, Copyswede, som ägs av fjorton medlemsorganisationer som i sin tur företräder upphovsmän eller utövande konstnärer.
Så den ”fortkörningsavgift” jag inledde den här texten med, kan alltså bli verklighet om någon motororganisation ger sig sjutton på det. Intäkterna kan ju gå till dem som skadas i trafiken i olyckor som beror på att ett eller flera fordon framförts i för hög hastighet.

Lathet och ovilja

Copyswedes agerande tyder bara på en sak. Man har inte lyckats hänga med i den tekniska utvecklingen. Man har helt enkelt stoppat huvudet i sanden alldeles för länge och inte aktivt arbetat för lösningar som gör att den som kopierar musik också måste betala för den direkt.
Istället har man gett upp, kapitulerat. Och i ren frustration över att inte kunna ösa pengar över låtskrivarna låter man nu alla Sveriges företagare, skolor, sjukhus, myndigheter och ärliga privatpersoner betala för deras okunskap, lathet och ovilja att acceptera och förstå den tekniska utvecklingen.

Åkeriavgift

Självklart ska alla som går under begreppet kulturarbetare kunna leva på sitt yrke. Men det oroar mig att när försäljningsargumenten försvinner så inför man godtyckliga avgifter som alla ska betala. Även den som aldrig lyssnar på musik om den inte spelas på radion.
Denna yrkesgrupp måste liksom åkare, lantbrukare och glassförsäljare finna nya sätt att tjäna pengar den dag det inte längre går att sälja sina varor och tjänster på ”traditionellt” sätt.
Varför inte en ”åkeriavgift” på mjölken? Risken finns ju att den är transporterad till affären av en transportör som utför olaglig cabotagetrafik. Och det gör ju att du, som är seriös åkare, förlorar stora pengar.
Den idén bjuder jag Sveriges Åkeriföretag på…

Om artikeln

Publicerad: 2011-09-23 00:00
Kategori: Ledare
Taggar: