Varför ska inte just bälteslagen gälla?

Det där med att inte använda bilbältet när man kör lastbil har på senare tid blivit ett allt vanligare samtalsämne. Själv besökte jag en av polisens kontrollplatser häromveckan, då det åter var dags för ?Nationell trafiksäkerhetsvecka?, som den här gången fokuserade på just bältesanvändning.

Innan jag begav mig till kontrollplatsen hade jag i sedvanlig ordning läst på statistik och annat som kunde vara bra att känna till. Jag kunde läsa att man under de mätningar som gjorts tidigare, kunde konstatera att endast lite drygt 40 procent av lastbilschaufförerna använde bältet under färd.
På kontrollplatsen på E6 vid Heberg ryckte jag tag i så många förare jag överhuvudtaget kunde få tag i. Svenska, polska, slovakiska och tyska. Alla fick samma fråga: använder du bältet när du kör?
Samtliga svarade ja. I något enstaka fall svarade någon ja med passus, ”om det inte rör sig om en mycket kort sträcka”.
Frågan är då varför statistiken ser ut som den gör? Och stämmer den?

Alla bältade

Själv försökte jag titta in i lastbilarna som vinkades in på kontrollplatsen för att avgöra om föraren hade bältet på sig eller inte. Inte någon gång kunde jag se om så var fallet. Det gick inte att se in i hytten helt enkelt. Eller rättare sagt, jag kunde inte se bältet över förarens bröstkorg.
När jag däremot kom fram till bilen och chauffören öppnade förardörren, såg jag att bältet satt på plats. Helt enligt lagen.
Av de poliser som jag talade med var det inte någon som kunde minnas att de någonsin hade bötfällt en lastbilschaufför för att inte ha använt bältet. Jo, en polis svarade att ”det är inte ofta det händer”.
Men om statistiken stämmer så borde ju polisen inte göra annat än att bulta förare utan bälte!
En annan sida av myntet, som talar för att statistiken stämmer, är att av de lastbilsförare som omkommit i en trafikolycka i Sverige under de senaste fem åren, hade inte någon använt bältet. Hälften av dessa hade åkt ut ur hytten i kollisionen och därefter blivit överkörda av sin egen bil.
Uträkningar säger att kanske 80 procent av de omkomna hade kunnat klara sig om de använt bältet…

Egoisten talar

På ett chaufförsmöte som jag nyligen besökte togs också bältesfrågan upp. Jag hör en av mötesdeltagarna säga något i stil med att ”det är väl ändå upp till mig om jag ska använda bälte eller inte”. Och det kan man ju tycka. Om man är egoistiskt lagd.
Saken är att det kan bli en ganska skumpig färd när man krockar. Och med all respekt för att folk vill ha sin frihet, men själv föredrar jag om det finns en förare bakom ratten i ett mötande långtradarekipage, som kanske nyss kört på ett annat fordon eller som av någon anledning kommit ut i det mjukare området vid sidan av vägen och av den anledningen ”hoppat ur” förarstolen. Det känns liksom lite säkrare om någon kan fortsätta att manövrera ekipaget så långt det är möjligt efter en sådan händelse.

Sluttjafsat!

Nu slutar vi upp att tjafsa om vem som bestämmer. Bälteslagen är skriven som den är. På alla andra områden, till exempel vad gäller cabotage, är både förare och åkare oerhört överens om att lagarna måste följas. Låt oss därför respektera även den här lagen.
Jag har själv kört lastbil. Tro mig, det funkar fint att använda bältet. Och det tar ungefär tre sekunder att spänna fast det. Tre sekunders ”arbete” kan väl både ditt och dina medtrafikanters liv vara värt?

Om artikeln

Publicerad: 2011-03-25 00:00
Kategori: Ledare
Taggar: