Kan någon förklara vad ”demokrati” betyder?

Valet är över sedan en tid tillbaka. Vi kan konstatera att vi fått en ny infrastrukturminister, Catharina Emsäter-Svärd heter hon. Även om hon är relativt okänd för oss i transportbranschen kan man nog utgå ifrån att det trots allt inte kan bli mycket sämre än på Åsa Torstenssons tid.

På tal om val. Valet är ju vår viktigaste demokratiska rättighet i Sverige. För mig betyder demokrati att varje individ ska få lov att uttrycka sin åsikt och vara med och bestämma, utan risk att råka illa ut i någon form.

Demokrati?

Utan att avslöja vem jag la min röst på i riksdagsvalet kan jag åtminstone säga så mycket att jag inte la den på Sverigedemokraterna. Däremot är det förvånande att nära nog alla toppolitiker, med Reinfeldt och Sahlin i spetsen, går ut och deklarerar ungefär följande i samma mening och andetag:
”Sverigedemokraterna har fått så många röster att demokratin är hotad, vi kommer därför att göra allt för att stänga dem ute”.
Hmmm? Och jag som trodde att valet i grunden faktiskt handlade om just ”demokrati”? Men nu när valresultatet inte blev så som de etablerade partierna hade tänkt sig, gör man allt för att stampa 5,7 procent av de svenska medborgarnas röster i grus. Är det demokrati?
Nåväl – vi släpper det där med politiken för tillfället. Men håll med om att det är ett intressant resonemang i alla fall – oavsett vilket parti man sympatiserar med.

Inga advokater

Det är roligt när man märker att det vi skriver om i Proffs engagerar folk. Ett exempel är Ottersbo-affären som verkligen fått respons hos både läsare, inkassoföretag och myndigheter. Vi blir bokstavligt talat nerringda av personer som antingen vill veta mer om vad som förekommer bakom kulisserna i företaget, berätta om sina egna erfarenheter av Ottersbo – eller som har liknande historier i bagaget från andra åkerier.
Vad jag dock vill klargöra i det här sammanhanget är att Proffs inte på något sätt ska ses som ett ”extra fackförbund” eller ”advokatbyrå”. En del som kontaktar oss målar upp bilder av forna arbetsgivare som får pälsen att resa sig. Men då vi börjar ställa våra motfrågor visar det sig emellanåt att den ”drabbade” själv inte har riktigt rent mjöl i påsen. Och när vederbörande förstår att vi inte kommer att göra några hemligheter av det i en eventuell artikel, väljer man nästan uteslutande att ta ett steg tillbaka.

Hör av dig!

Det är inte så att vi vill skrämma bort seriösa förare och åkerier som råkat illa ut. Tvärtom, vi tar gärna emot fler förslag och tips om oegentligheter i transportbranschen från er. Dra er därför aldrig för att kontakta oss på Proffs. Vårt ständiga mål är att sopa bort sådana aktörer som inte hör hemma i en seriös transportvärld. Och det klarar vi bara om alla hjälper till.
Ni däremot, som tror att vi är ett slags ”hämdverktyg”, kan somna om.
Nu önskar jag dig en trevlig stunds läsning. Tänk på att vi nu kommit in i en period då den förrädiska svarthalkan lurar runt varje krök. Lätta på gasen – det är ju bättre att komma fram några minuter senare än inte alls!

Om artikeln

Publicerad: 2010-10-22 00:00
Kategori: Ledare
Taggar: