Hej, hej Gotland!

Vad tänker du på om jag säger ?Gotland?? Almedalen, semester eller kanske ringmuren? För många är Gotland ett semesterparadis men på ön spirar en imponerande företagsverksamhet. Inte minst hos de många åkerierna.

?Hej, hej sommar?, är en slagdänga som mina barn just nu springer runt och sjunger så att öronen värker på både mig och min hustru. Låten kommer från ett barnprogram där en högljudd och överspeedad skåning agerar programledare, tillsammans med ett antal sniglar i en låda. Tänk vad man kan hitta på för att sätta sprätt på licenspengarna?
Men det är i sanning tur att barnen åtminstone kan fira sommar framför tv-apparaten. För hittills har ju vädret inte bjudit in till några längre utomhusaktiviteter.

Domedagsprofetior

Sommaren förknippas ju ofta med semester och ledighet vilket får mig att osökt komma in på ämnet ?Gotland?, som då ökar sin population från vinterhalvårets 57 000 invånare till 700 000 under turistsäsongen.
Inte att förglömma går Almedalsveckan av stapeln varje sommar och ön invaderas då av politiker från olika nivåer samt åhörare och, inte minst, pressfolk.
Årets hetaste ämne har varit miljön ? och förutom ?hej, hej sommar?-låten så har allt miljösnack nästan stått mig upp i halsen. Frågan är hur mycket information och domedagsprofetior folk orkar ta åt sig. ?Ja, ja ? bara höj den förbannade drivmedelsskatten. Bara jag slipper höra mer miljösnack?, har jag hört personer i min omgivning säga.

Flexibla åkare

Under Almedalsveckan riktas alla blickar mot Gotland. Man får då nästan intrycket av att ön är ett förtäckt sommarresidens för politiker. En ursäkt att få resa till den vackra och spännande ön på skattebetalarnas bekostnad, helt enkelt. Men när alla andra journalister bänkade sig för att lyssna på de många talarna i Almedalen, passade Proffs på att titta på själva transportnäringens Gotland. Och det var en mycket intressant erfarenhet.
Vi träffade åkeriägare som driver sina företag väldigt ?flexibelt? och målmedvetet. Gotlands isolerade läge har tvingat fram unika, men inte särskilt komplicerade, affärsidéer som även åkare på fastlandet borde ta lärdom av. På Gotland verkar man vara aningen försiktig med dyra investeringar i företaget. Istället ser man till att kunna använda sina fordon till mer än en eller ett par olika transportuppgifter.
I det här numret kan du på tio sidor titta in hos några av Gotlands åkare. Häng med till ön som inte bara består av politiker, Kenospelare, Babben Larsson och ringmurar.

Om artikeln

Publicerad: 2007-08-02 00:00
Kategori: Ledare
Taggar: