Håll hårt i dirigentpinnen, Dan Eliasson!

Skriver denna krönika strax före årsskiftet samtidigt som jag lyssnar till vettiga och sakkunniga synpunkter i P1 av professorn i klinisk bakteriologi Agnes Wold om renlighet, bakterier och allergier. Finns ingen anledning vara dammfanatiker och tro att några dammtussar i bostaden skulle vara skadliga. Städa mindre och känn dig aldrig stressad bara för att du ser några dammtussar! De är helt ofarliga och samlar inte bakterier. Känns tryggt och avslappnande att höra hennes trösterika ord.
Tack, Agnes!

När du läser min krönika har den nya polismyndigheten för hela Sverige kommit till stånd. Ska den visa sig kunna bemästra alla de krav som ställs på polisen? Trafikövervakningen till exempel? Och den grova organiserade brottsligheten som utvecklats så negativt att den på vissa platser i landet tagit över samhällets maktfunktioner. Helt fantastiskt och outhärdligt!
Kritikerna till den stora polisreformen får naturligtvis lätt vatten på sina kvarnar när de enkelt kan vifta med handen och säga: ”Se här, vad var det vi sa – ingenting har blivit bättre från och med den 1 januari 2015!”

”Jätteinflytande”
För egen del är jag en varm anhängare av polisens nya organisation. Men det vore orimligt att alla positiva förändringar skulle dyka upp omedelbart och med automatik i och med årsskiftet. En så omfattande omorganisation måste få ta viss tid innan de positiva effekterna kan påvisas.
Vad som krävs är en renodling till kärnverksamheten. Har det tjatats om länge.

Det är dags nu att polisen inte längre sysslar med utfärdande av pass för att nämna bara något som lämpligen kan tas över av annan myndighet. Till och med trafikövervakningen har varit på tal eftersom den av och till inte fungerar. I alla fall inte så som vore önskvärt. Men det tror jag vore helt fel väg att beträda. Polisen måste ha kvar huvudansvaret. Och också axla det fullt ut. Det krävs för att hindra att hänsynslösheten, aggressiviteten och egocentriciteten breder ut sig än mer. Tänk på det Dan Eliasson i din nya roll som polisens högsta höns med ett jätteinflytande som rikspolischef över alla poliser i Sverige!
Du har ju inga självständiga polischefer ute i landet som du inte bestämmer över som dina föregångare haft. Så håll hårt i dirigentpinnen!

Kom aldrig med dåliga undanflykter som ”bristande resurser” eller liknande. Sådant har vi hört till leda genom åren. Nu är det nya polisen som gäller. Polisen som klarar sina uppgifter och åstadkommer resultat. Nya polisen med GO!

Lycka till!
Av hela mitt hjärta önskar jag Dan Eliasson och alla landets poliser lycka till! Jag vill inget hellre än att ni lyckas till och med långt över all förväntan! Så att de många polisreformkritikerna får sitta där med sina långa näsor.
Jag lovar att söka ta varje tillfälle i akt att ge er beröm för allt det goda ni åstadkommer. Det är polisen värd. Så klart. Någon gång blir det möjligen anledning också till ris från min sida. Sådant är livet. Också för polisen.
Eftersom jag är optimist håller jag tummarna för att polisens stora reform blir riktigt lyckosam!

Sven-Erik Alhem

Om artikeln

Publicerad: 2015-01-30 00:00
Kategori: Krönika
Taggar: Dan Eliasson Nya polisorganisationen Trafiksäkerhet