Den mest förbättringsbenägna branschen i Sverige

Att ha rätt från början är stort. Att ha rätt efter att ha ändrat sig är större. Det är särskilt tydligt nu när jag sitter i juryn för Stora Åkeripriset. Priset är branschens initiativ för att lyfta fram åkeriföretag som jobbar aktivt med att förbättra miljö, trafiksäkerhet och personalhälsa.

Vinnaren får 100 000 kronor och presenteras den 9 juni vid en stor baluns på Berns Salonger i Stockholm. Det som har gjort att jag har ändrat mig är att jag i och med detta har stött på så många åkerier som har ett så fantastiskt kvalitetstänkande att jag nästan blir tårögd. Det är inte bara att de gör bra saker för att vara goda och fina människor (det vet man ju att sådana initiativ brukar rinna ut sanden efter ett tag). Nej, det fina är att de lägger ner all denna tankemöda, arbete och pengar på att förbättra kvaliteten för att öka kundnyttan. Syftet är alltså att tjäna mer pengar, och det tycker jag är bra eftersom det är sådant som brukar hålla i längden.

Målmedvetet slit

Så varför har jag ändrat mig? Jo, för att jag skam till sägandes från början hade uppfattningen att åkerier inte gärna anstränger ihjäl sig för kvalitetens skull. Att de helt enkelt är lite lata och låter allt rulla på som vanligt. Blir det inte bra kan man ju alltid skylla på att kunderna inte vill ha kvalitet. När jag började jobba med QIII fick jag mer insyn i åkeribranschen och insåg att det finns ett starkt kvalitetsmedvetande. Nu med Stora Åkeripriset har jag totalt och fullständigt bytt till uppfattningen att åkerier förmodligen är den mest förbättringsbenägna branschen i Sverige. Det har inte kommit över en natt utan anledningen till att man idag erbjuder riktigt bra vägtransporter beror på utdraget och målmedvetet slit.

Svårt val?

Jag och de andra i juryn, Sveriges Åkeriföretag, Greater Than och NTF, kommer att få svårt att välja en vinnare. Eller så kan vi se alla som vinnare, när fokus riktas mot branschens kvalitetsarbete så höjs yrkesstoltheten samtidigt som lönsamma, hållbara lösningar stimuleras. Hoppas att vi ses på Berns den 9 juni!

Lasse Holm
Verksamhetschef QIII
…som för övrigt jobbar vidare på det personliga målet att ha spelat på 300 olika golfbanor. Ja, ja, jag vet att det är knäppt men något mål måste man ju ha…

Om artikeln

Publicerad: 2009-05-22 00:00
Kategori: Krönika
Taggar: