Statistisk logik

Min kompis Filip ser över sina försäkringar. Han har hus, barn och företag samt kör racing med egen Porsche. En hel del försäkringar med andra ord. När hus,- liv,- företags- och racingförsäkringar är omförhandlade och klara återstår Filips och hans frus privata bilförsäkringar.

Filip tror att det blir billigare att skriva över hans bil på frun som ? trots att hon förmodligen är den största trafikfaran på den här sidan Atlanten ? har kört prickfritt i 30 år.
Hur detta är möjligt är en stor gåta för alla som någon gång har åkt bil med kvinnan i fråga. Halva tiden befinner sig hennes huvud under vindrutenivå eftersom hon oavbrutet letar efter olika grejer i väskan, på golvet eller i något annat säte. De stunder hon faktiskt har uppsikt över vägen styr hon med armbågen eftersom ena handen är upptagen med att hålla i mobiltelefonen och den andra med att måla på läppstift, fixa med sidospegeln eller leta efter något.

Trafikvidrig kvinna

Hela tiden är hastighetsregleringen mycket säregen: hon trampar helt enkelt på gasen när hon kommer på att det behövs och eftersom hon sällan ser någon vägskylt eller övrig trafik så vet hon inte vilken begränsning som gäller. Den här trafikvidriga kvinnan är lyckligtvis en underbar människa, utanför trafiken.
Försäkringsmannen vet inget om henne mer än att hon är 56 år och som sagt hittills prickfri. Ändå blir det billigare att behålla försäkringen i Filips namn, trots att han har flera trafiksynder i registret. Försäkringsmannen förklarar att kvinnors bilförsäkringar blir dyrare än mäns när att kvinnan fyllt 55 år, efter att ha varit billigare fram till dess. ?Blir de senila tidigare??, frågar Filip hoppfullt eftersom han hoppas kunna reta frun med detta. Men nej, det beror helt enkelt på att försäkringsbolaget har siffror på att kvinnor i just denna ålder börjar låna ut sin bil till de statistiskt sett trafikfarliga barnen. Männen lånar däremot inte ut sina bilar.

Löjeväckande

I Filips öron är det rent löjeväckande att något av hans sansade och trafikdugliga barn skulle orsaka högre försäkringspremier än hans marodör till fru. Sen kommer han på att det ju blir rätt ändå, trots att de bakomliggande orsakerna är fel: frun ska helt enkelt ha högre premier än han, fast på egna meriter. Den statistiska logiken har således segrat ännu en gång.

Lasse Holm
Verksamhetschef QIII
?som för övrigt aldrig har målat läpparna i bilen?

Om artikeln

Publicerad: 2007-11-23 00:00
Kategori: Krönika
Taggar: