Ha en skön trafiksommar!

Sittande vid mitt köksbord under andra hälften av härliga maj funderar jag över vad trafiksommaren 2007 ska föra med sig i form av tragedier. Tyvärr är det dystra tankar fastän sol, sommar och ledighet borde leda till ljusa associationer om långa, angenäma färder med trevliga möten med nära och kära.

Om var och en av oss – oavsett i vilket fordon vi är ansvariga som förare – förbereder oss inför den trafikansamling som kan förväntas i sommar, så kanske nollvisionen kan kännas något mer realistiskt. De flesta av oss vet precis vad som gäller. Var nykter och utvilad under körningen, anpassa din hastighet till max tillåten fart och håll avstånden till framförvarande fordon. Lasta inte ditt fordon för tungt och beakta den trafiksäkerhetseffekt som uppkommer också vid laglig lastning. Se till att alla i bilen har fungerande bilbälten. Rasta ofta och behåll ditt goda humör längs hela färdvägen!

Tänk efter före

Det blir trångt på vägarna i sommar också. Det kan lätt skapa irritation och frustration. Särskilt hög risk för allvarlig olycka, där många helt oskyldiga människor ofta drabbas, blir det vid farliga omkörningar. Tänk därför efter extra noga före en omkörning. Det är synnerligen marginella tidsvinster att hämta in och ofantliga tragedier, som lätt blir följden.

Du är Proffs

För dig som yrkesförare i den tunga trafiken gäller att inse att det finns ett stort antal bilförare ute, som dels kör förhållandevis hårt lastade dels kanske inte alla är så jättevana bilförare. Du, som alltid kör utvilad och nykter och med lagstadgad hastighet, gör naturligtvis så också i sommar. Allt för att få ner olycksriskerna och därmed dödstalen och antalet skadade i trafiken. Jag glömde att nämna att du aldrig kör för nära ett framförvarande fordon: det är en självklarhet för dig som yrkesförare. Och någon irritation har aldrig funnits i din hytt, oavsett hur klumpigt vi övriga förare betett oss. Du är professionell och vet nämligen att irritation nästan alltid skapar sämre trafiksäkerhetsförutsättningar.

Hjälpas åt

Så låt oss alla – var och en från sin rattposition – hjälpas åt och göra sommaren så solig och glad vi kan! Och varje bidrag spelar roll! Vi måste lita på varandra i trafiken. Då kanske vi förhoppningsvis i höst kan i positiv anda analysera hur vi skött oss under sommaren på vägarna.

Sven-Erik Alhem

Om artikeln

Publicerad: 2007-06-14 00:00
Kategori: Krönika
Taggar: