Köpt körkort ? ett högriskprojekt

Ett B-körkort för runt 5 000 kronor eller full behörighet för cirka 9 000 kronor! Enda nackdelen är att körkortet är helförfalskat, köpt på internet, och inte ens värt papperet det är tryckt på om man blir upptäckt, och den risken är stor. Ny krönika, nu kör vi!

?Internetkörkort? har funnits i många år och har utnyttjats av personer som av såväl ekonomiska som kunskapsmässiga orsaker inte har kunnat skaffa sig ett äkta gällande körkort. Över tid har de falska körkorten utfärdats och gjorts gällande i många länder. Just nu är inflödet stort av spanska ?körkort?, möjligen för att de är lite lättare att förfalska. Genomgående är att man använder sig av bläckstråleteknik som vid en snabbkontroll kan ge ett äkta intryck men som inte håller vid en mer noggrann granskning. För någon extra tusenlapp går det få ett dokument som intygar att den som innehar det spanska körkortet har genomgått teoriprov och uppkörning. Dokumentet ser väldigt officiellt ut, men enligt den spanska polisen finns det ingen myndighet i Spanien som har det namn som är uppgivet på dokumentet. För några extra pengar kan man även få ett intyg från en ?arbetsgivare? att körkortsinnehavaren har bott och arbetat under den tid som gäller för att ta körkort i en annan EU-stat.

Brottet

Ett körkort är en urkund, det vill säga en handling som är upprättad som bevis för något. Att förfalska det är urkundsförfalskning, och att använda en sådan handling är brukande av falsk urkund. Bägge brotten har fängelse i straffskalan. Till det kommer naturligtvis i Sverige en rapport om olovlig/grov olovlig körning beroende på hur många körningar vi kan bevisa.

Syftet

Det går naturligtvis att använda körkortet vid en vägkontroll och hoppas på att man slinker igenom. Men mer troligt är att man försöker byta ut det falska körkortet mot ett gällande svenskt körkort med samma behörighet som det man lämnar in. Men det är inte så lätt. Polis, länsstyrelsen och Vägverket är observanta och vid minsta tveksamhet är kontrollverksamheten mellan EU-staterna rimligt snabb och väldigt effektiv. Med hjälp av körkortsnummer och uppgiven körkortsmyndighet är det ganska lätt att avslöja bedrägerierna.

Konsekvenserna

Med tanke på att många förfalskade körkort med full behörighet finns i omlopp i Sverige – och i resten av Europa – finns det en ganska stor risk att du som yrkesförare, som har tagit ditt körkort på rätt sätt, får dela din arbetsplats med rena amatörer. Känns det bra?

Lasta och kör med omdöme
Sten

Om artikeln

Publicerad: 2007-04-24 00:00
Kategori: Krönika
Taggar: