Polis vs expert

Kampen mot rattfylleriet på våra vägar prioriteras, vilket är helt rätt. Det kostar många miljarder i sjukvårdskostnader för att rädda och återställa de som överlever rattfyllonas härjningar och krockar. Och nu är drograttfylleristerna på väg in på scenen. Nu är det nog dags att spänna de polisiära musklerna ännu mer! Välkomna till årets första krönika. Nu kör vi.

Drygt 440 000 utandningprov gjordes i Stockholms län förra året. Resultatet blev drygt 6 400 positiva prov, vilket innebär 6 400 förare över straffbar gräns. Samtidigt kan vi konstatera att vår träffprocent ligger stadigt år efter år på mellan 1,5 och 2 procent och det väcker naturligtvis en fråga. Om olika ?vet-bäst-experter? har rätt i alla sina uttalanden borde träffprocenten ligga på minst 5 ? 10 procent. Men i dag är det så att 200 utandningsprov avslöjar tre eller fyra onyktra förare vilket naturligtvis är alldeles för många, men pinsamt lite jämfört med ?experternas? 10 till 20.

Fel?

Står vi på fel ställen vid fel tider? Eller har ?experterna? fel siffror som de framför som den största sanningen? Jag vill påstå att svensk polis har mer rätt än ?experterna? och det kommer jag att hävda till dess någon kan bevisa motsatsen!

Drograttfylleri

Ett nytt fenomen som har funnits länge men som vi har blivit duktigare på att avslöja är drograttfylleri. Det finns kanske inte anledning att jämföra alkohol och droger men konsekvenserna är lika allvarliga. Med konsekvent och effektiv utbildning har polisen avslöjat mer än 30% fler drogfyllerister jämfört med förra året. Det finns ett problem och det är att alkohol kan mätas med en effektiv och exakt mätare medans droger måste analyseras med blodprov.

Ändrade regler i april

Den 11 april kommer der det ändringar i kör och vilotidsreglerna som berör dig som ska redovisa med din digitala eller analoga färdskrivare. Jag kommer att i nästa nummer redovisa ändringar och vad du ska tänka på för att göra rätt när du antecknar och redovisar.

Lasta och kör med omdöme
Stene

Om artikeln

Publicerad: 2007-02-23 00:00
Kategori: Krönika
Taggar: