Okej att köra över en kapare?

Vägpirater är lyckligtvis fortfarande mycket ovanligt i Sverige. Ändå drabbas vi då och då av deras härjningar. Häromveckan träffade jag en transportköpare i IT-branschen som blivit av med många dyra datorer, inte sällan efter kapningar på europeiska vägar. Han berättade upprört om höga kostnader för stölderna och annat strul som uppstod när varor inte kan levereras i tid.

Rumäner är tuffast

Lite nöjd var han ändå eftersom han nyligen hade kommit på ett alldeles eget sätt att minska, eller eliminera, kostnaderna för godskapningar. ?Rumäner?, sa han. ?Jag försöker se till att enbart få rumänska förare som är de hårdaste i Europa. Stannar aldrig för kapare ? kör bara rätt på dem om de inte flyttar sig?. För min inre syn ser jag genast bilden av en lastbilspåkörd kapare, kanske en fattig sate som inte kan komma på något annat sätt att försörja sina sex barn.
Jag försöker febrilt mota bort bilden och istället frammana bilden av kaparen som en hänsynslös brottsling som förmodligen bara får smaka sin egen medicin. Jag vill ju övertyga den här transportköparen, som är en stor aktör, om att han borde använda QIII:s upphandlingsverktyg. Då kan jag ju inte tycka illa om honom för att han sitter och myser vid tanken på att överkörda kapare sparar pengar till hans företag.
Men jag lyckas inget vidare. Jo, rent intellektuellt vet jag ju att transportköparen har rätten på sin sida, och kanske moralen också. Kapare är usla och hänsynslösa tjuvar som dessutom kan göra fruktansvärda saker med den förare som stannar. Det vore helt klart värre. Men jag tänker på de sex barnen i alla fall. När jag åker ifrån det ganska misslyckade mötet funderar jag på det där med rumänerna. Är de verkligen hårdast i Europa? Och var hamnar andra nationaliteter på den skalan?

Snöbollen ska rulla

Nog om vägkapare och rumäner. Hade egentligen tänkt skriva om QIII:s verksamhet under året som gick och året som just har börjat. Jag nöjer mig med att konstatera att vi under året som gick har kramat en snöboll och dragit upp den till toppen av ett berg. Under det här året ska vi putta den över kanten och försöka få den att växa sig större.

Lasse Holm
Verksamhetschef QIII
?som för övrigt uppmanar alla Proffsläsare att hjälpa oss att putta snöbollen ? det är ett stort berg!

Om artikeln

Publicerad: 2007-02-23 00:00
Kategori: Krönika
Taggar: