Ingen skall behöva dö av rattfylleri. Att göra som Transportstyrelsen har valt, att återkalla körkort för de som har visat höga PEth värden, är faktiskt ett hot mot trafiksäkerheten. MHF kräver i stället att det föreskrivets ett aktivt alkolås på ”recept”.
Detta garanterar att fordonet inte kan framföras utan att föraren är nykter under hela färden. Det har nämligen visat sig att så många som var tionde människa som dör i trafiken, involverar en förare som saknar giltigt körkort. Att återkalla ett körkort från en förare med ett alkoholmissbruk är en åtgärd som varken hjälper den missbruksdrabbade människan eller samhället, eftersom föraren ändå har möjlighet att köra sitt fordon, samtidigt som den beroende inte får någon behandling.
Både forskning och statistik visar på att alkolås är ett mycket mer effektivt medel för att få den som har hamnat i missbruk att komma tillbaka till ett fungerande liv igen. Det som behövs är faktiskt något så enkelt som att ett alkolås måste kunna klassas som ett hjälpmedel.
Av den allmänna debatten har det framgått att det är Transportstyrelsen som bestämt att en människa med ett missbruk inte får inneha ett körkort. Detta styrs dock helt av EU:s körkortsdirektiv 2006/126/EG som idag sätter stopp för att människor som har ett alkoholberoende inte får inneha körkort.
Något som inte heller har uppkommit i den allmänna debatten är hur höga alkoholkonsumtioner som faktiskt behövs för att komma upp till gränsvärdet 0,3 i ett PEth-test. I praktiken innebär detta en konsumtion som motsvarar cirka 350 – 500 g ren alkohol i veckan under längre tid.
För att nå upp till detta (per vecka) så behövs det konsumeras något av följande:
- 2 hela stora flaskor vodka
- 16–24 stora, 50 cl starköl
- 27–38 små, 33 cl starköl
- 1–1½ 3 liters bag in boxvin 14%
- 4–6 helflaskor vin 750 ml
- 28–42 glas vin
Källa: Transportstyrelsen
Vi på MHF har tidigare, gemensamt med VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut), samt ETSC (European Transport Safety Council) uppvaktat EU-kommissionen och dess generaldirektör för mobilitet och transporter för att få en ändring av körkortsdirektivet.
Nu ser det ut som det nya, 4:e körkortsdirektivet som är under omröstning, kommer att tillåta personer med alkoholberoende att inneha körkort, under förutsättning att föraren endast kör ett fordon där det är ett aktivt alkolås installerat. Detta är en vinst för samhället och för nykterheten i trafiken.
Jörgen Nilsson, ordförande MHF Väst