Öresundsbron skapar miljardvinster

13,8 miljarder svenska kronor. Så mycket har Öresundsbron skapat i samhällsekonomiskt överskott under de första tio åren. Det skriver konsultfö...

13,8 miljarder svenska kronor. Så mycket har Öresundsbron skapat i samhällsekonomiskt överskott under de första tio åren. Det skriver konsultföretaget JR Consult i en rapport och de menar att överskottet kommer att växa ytterligare med åren.
Överskottet är uträknat genom att man funnit det mervärde som tillfaller de resande över Öresund när man ser det i samhällsekonomiskt perspektiv. Det man ser på är faktorer som:
– mer tid och
– mindre omkostnader.
– Vinster uppstår först och främst eftersom restiden blivit kortare, säger Jeppe Rich, JR Consult.
– En annan viktig faktor är att reskostnaderna har minskat eftersom det genomsnittliga priser på resan över bron minskar under åren.
Ett av de företag som märkt en klar skillnad före och efter bron är danska Kongsbak Fisk som exporterar fisk från Köpenhamn till södra Sverige. Innan Öresundsbron fanns gällde färjor på bestämda tider. Tider som ibland var svåra att hålla plus väntetider i färjeköerna.
– Idag är det betydligt enklare när vi inte behöver planer efter färjeavgångarna. Vi kör mellan Köpenhamn och Malmö på 35 minuter. Tidigare var segeltiden på färjan minst en timme, plus väntetiden innan färjan avgick.

Om artikeln

Publicerad: 2010-10-22 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: