Lastbilar nyckeln till att spara energi

Långa lastbilar kan förbättra miljön i hela Europa. Detta diskuteras vid en internationell konferens "Future Weights and Dimensions on Heavy Comme...

Långa lastbilar kan förbättra miljön i hela Europa. Detta diskuteras vid en internationell konferens ”Future Weights and Dimensions on Heavy Commercial Vehicles” under mässan Lastbil 25-28 augusti i Jönköping.

– Det internationella intresset att spara energi och minska transporters miljöpåverkan är mycket stort, konstaterar Mårten Johansson teknikchef i Sveriges Åkeriföretag som organiserar konferensen i samarbete med Nordiskt Vägforum, NVF.

Den tillåtna längden för svenska lastbilar var under många år 24 meter. Liknande regler gällde i Finland som hade fordonslängd 22 meter. Efter EU-inträdet infördes ett modulsystem så att ännu längre fordon kan kopplas samman. Efter Sverige och Finland har nu Holland, Danmark och Norge infört modulsystem med 25,25 meter långa kombinationer.

Modulsystemet i Skandinavien är nu en förebild i Europa.

Konferensen äger rum den 25 augusti kl 13 – 17 i Elmias Kongresshus i Jönköping.

Om artikeln

Publicerad: 2010-08-20 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: