Effektivare transporter via telefonen

Smarta mobiltelefoner öppnar vägen för effektivare transporter. Men ingen vet exakt vilken nytta telefonerna kan göra. Därför har Sveriges Åker...

Smarta mobiltelefoner öppnar vägen för effektivare transporter. Men ingen vet exakt vilken nytta telefonerna kan göra. Därför har Sveriges Åkeriföretag ABC-åkarna utlyst en tävling om bästa apparna för lastbilen. Vinnarna presenteras på branschmässan Lastbil 2010 i Jönköping.
Appar är små program för de senaste mobiltelefonerna med stora tryckkänsliga skärmar istället för knappar. Det kan vara allt från spel till nyttoprogram. Hos Sveriges Åkeriföretag ser man här en möjlighet till effektivare transporter.
– Vi kan bara gissa hur mobilen kommer att användas i framtiden, säger Ingemar Resare som utforskar apparnas möjligheter på Sveriges Åkeriföretag ABC-åkarna.

Hjälper varandra

Sveriges Åkeriföretag ABC-åkarna har utvecklat en gratis app som kopplar upp telefonen mot en databas, som ABC-åkarna administrerar. Den uppdateras hela tiden med information från bland andra Trafikverket om trafikolyckor, köer och annat som påverkar framkomligheten.
– Förarna kan själva rapportera sina iakttagelser via mobilen. Det kan vara allt från djur på vägen till tips om bra matställen, berättar Ingemar Resare.
Delar av den här informationen finns redan tillgänglig via GPS, men dagens navigatorer fungerar mindre bra för lastbilarna. Kartorna innehåller inte några uppgifter om exempelvis vägens bärighet eller höjder på broar. Den lastbilsförare som blint litar på en GPS kan råka illa ut. Navigatorerna är inte heller interaktiva.
– Med smarta mobiler är det yrkesförare som hjälper andra yrkesförare, säger Ingemar Resare.
Ny teknik för stöd till förarna kommer att diskuteras på ett seminarium vid Lastbil 2010 och under mässan presenteras de bästa apparna för säkrare och effektivare lastbilstransporter.

Om artikeln

Publicerad: 2010-08-20 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: