Stölder av kreditkortsinformation ökar

Tjuvarna tar sig oftast in i parkerade lastbilar, kopierar kredit- och betalkort och noterar de PIN-koder de hittar(!), innan de lämnar bilarna utan ...

Tjuvarna tar sig oftast in i parkerade lastbilar, kopierar kredit- och betalkort och noterar de PIN-koder de hittar(!), innan de lämnar bilarna utan att lämna några synliga spår. Åkerierna och chaufförerna märker inget förrän räkningar på ibland mycket stora summor rasar in.
Norges Lastebileier Forbund, NLF, varnar sina medlemmar om en betydlig ökning av kreditkortsbedrägerier efter stölder av den information de kan få ut av korten i bilarna. En ny form av stölder, som ökar betydligt den senaste tiden i Norge och för många åkare och chaufförer handlar det om olagliga inköp på hundratusentals kronor. Detta tack vare att även PIN-koderna ofta är lätt tillgängliga i bilarna.
NLF påpekar att PIN-koderna ibland är skrivna på kreditkortet och när koderna på liknande sätt är så lätt tillgängliga så räknas det som grov oaktsamhet och kortets innehavare blir ekonomiskt ansvarig också för det olagliga användandet.
Tekniken är så långt gången att tjuvarna inom några timmar efter stölden kan kopiera hundratals kort och göra uttag för många miljoner kronor.

Om artikeln

Publicerad: 2009-12-18 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: