Den här föraren är ingen höjdare

Men det är lasten!

Strax efter lunchtid fredagen den 7 augusti tappade chaufför Mathias Bruno från Frillesås och hans medpassagerare hakan, då en av Varbergs kommuns lastbilar hamnade framför dem. Mathias tog snabbt upp mobilen och förevigade transporten i en bildserie som han lade ut på internetsajten Facebook.

Genom kontakter på Facebook, fick Proffs se Mathias bilder och tog kontakt med både honom och ansvarig på kommunen. Redan efter bara några timmar hade bilderna föranlett ett tämligen omfattande intresse från media.
Fordonet som tillhör Transportcentralen, och som ägs av Varbergs kommun, hade lastat två bandvagnar. Transporten skulle gå från Brandstationen i staden till den närliggande skrotfirman. En sträcka på cirka två kilometer. Istället för att köra två turer, valde chauffören att lasta båda fordonen samtidigt.

Inga spännband

Exakt hur högt ekipaget var under den milt sagt annorlunda transporten, kan Mathias endast uppskatta, men att döma av hur mycket kranarmen var utdragen, bör det röra sig om i alla fall sex meter - om inte mer. Godset var, enligt Mathias och medpassageraren, inte säkrat vilket de pekar på framgår av bilderna.
- Det övre fordonet hänger i kranen och ligger emot det undre, men inte ett enda spännband, säger Mathias som även noterade att hastigheten på delar av sträckan låg...

 

Läs mer i Proffs! Skaffa din prenumeration här.


Det var den här synen som upprörde Mathias Bruno och hans kollega. Och att visa bilderna för den breda allmänheten var inget som Mathias ens tvekade en sekund på. - Min gräns för vad som är tolererbart, överskreds av den aktuella transporten med stor marginal och jag vill som yrkesförare tydligt ta avstånd från sådant, förklarar han. 

Om artikeln

Publicerad: Fredag 25 September 2009, kl 00:00
Kategori: Ur innehållet
Taggar: -

TRANSPORTFUSKET I FOKUS

Domen mot den makedonske föraren överklagas

Den makedonske förare som den 7 oktober stoppades i Sundsvall och som visade sig ha både falskt pass och ett lika falskt körkort, friades av Sundsvalls tingsrätt. Nu överklagas domen.

TRANSPORTFUSKET I FOKUS

Tusentals lastbilar i stor manifestation

- Och nu tar Danmark efter!

Klockan blev tolv idag och då stannade tusentals lastbilar i protest mot att Sundsvalls tingsrätt friat en makedonsk chaufför som kört på falskt, bulgariskt körkort och pass. Nu hoppas branschen på ett överklagande genom att visa sitt missnöje och påkalla medias uppmärksamhet för att allmänheten ska få veta vad som pågår på våra vägar.

TRANSPORTFUSKET I FOKUS

Yrkesförare på Facebook ska ”stanna” Sverige

I mitten av oktober rapporterade tidningen Proffs att en makedonsk förare ertappats med falskt körkort av polisen i Sundsvall. Nyligen kom tingsrättens dom. Mannen frias.
Nu kraftsamlar branschen för att ge uttryck för sitt missnöje. På måndagen, kl 12.00, "stannar Sverige" - för första gången i en rad av planerade stopp.

Jurist kritiserar jurist

Ett namn som allt oftare kommer upp i samband med att polisen stoppar utländska ekipage, är Transportindustriförbundets jurist Tommy Pilarp. Genom honom har Transportindustriförbundet informerat sina speditörer om hur regler och direktiv ska tolkas vilket har öppnat upp för ett "bredare användande" av de utländska dragbilar vi ständigt ser här i Sverige.

DEBATTARTIKEL

"Sverige - en europeisk pellejöns med dumstrut"

Sverige placerar sig återigen på prispallen när det gäller idiotiska beslut!
Nu måste någon med bättre förstånd än mig, komma med en rimlig förklaring till det som händer!

Förare med falskt körkort friad i tingsrätten

Den makedonske förare som den 7 oktober stoppades i Sundsvall och som visade sig ha både falskt pass och ett lika falskt körkort, slipper straff. Det meddelar Sundsvalls tingsrätt.
- Bedrövligt, det betyder ju att våra svenska utbildningar för yrkesförare är helt onödiga, kommenterar Thomas Morell på Sveriges Åkeriföretag.

Jurist kritiserar polisen för stoppat DHL-ekipage

Polisen: ”Beslutet står fast”

För den polskregistrerade dragbilen med DHL-trailer, tog resan denna oktoberdag slut mellan Sandviken och Gävle. Olaga yrkesmässig trafik, sade polisen. Föga anade de då vilka reaktioner som skulle följa - och från vem.

Jørgensen Transport i konkurs

I dag tvingades norska Jørgensen Transport att begära sig själv i konkurs.
Cirka 70 anställda drabbas.

TRANSPORTFUSKET I FOKUS

DSV och polisen oense om vem som äger dragbilen

DSV bekräftar för tidningen Proffs att det trailerekipage som stoppades i en av polisens rutinkontroller den 3 november också kördes på uppdrag av den danska transportjätten. Däremot anser man att tidningens artikel innehåller faktafel. Transporten utfördes inte av Intermaks, menar DSV. Polisen är av motsatt uppfattning...

TRANSPORTFUSKET I FOKUS

DSV anmäls för nytt brott mot beställaransvaret

Det började den 18 september, sedan kom ytterligare ett fall den 7 oktober och den 3 november var det dags igen. Ytterligare ett DSV-ekipage stoppas av polisen. Dessutom handlar det om samma åkeri som stoppades den 18 oktober. Det finns redan en anmälan mot DSV för brott mot beställaransvaret. Nu är det alltså dags igen.

TRANSPORTFUSKET I FOKUS

Möt polisen bakom DSV-storyn i Sundsvall

Den 7 oktober stoppas ett ekipage vid Njurunda utanför Sundsvall. Det är Norrköpings Transport AB:s bil, som rullar för DSV. Föraren har falska handlingar och häktas således. Möt Christoffer Hallgren, polisen som stoppade färden, och som hör till en av de som fortfarande orkar engagera sig och kämpar i motvind för att göra tillvaron bättre på er arbetsplats, vägen.

Kolla in när Volvo FH utmanar Koenigsegg

En åtta ton tung Volvo FH mot en av världens snabbaste bilar – Koenigsegg One:1. Det är upplägget i Volvo Lastvagnars nya film "Volvo Trucks vs Koenigsegg". Syftet är att utsätta den nya växellådan I-Shift Dual Clutch, som bygger på en teknik som används i sportbilar, för ett verkligt kraftprov.

INSÄNDARE

Sverigeåkarna bjuder in politiker till "Landsvägsupproret"

Härmed startar Sverigeåkarna Landsvägsupproret! En uppmaning till både yrkes och privattrafikanter att haka på!!
Vi kräver härigenom ärliga och raka besked av politikerna och att regeringspartierna uppfyller alla vallöften gällande att stoppa alla olagligheterna längs vägarna! Den svenska åkeribranschen är i den djupaste kris som förevarit sen hästens dagar och detta på grund av politikers ovilja och filibustertaktik!! (Alltså förhalningstaktik!)

Planerade vägstängningar på Öresundsbron

Natten tisdag 11 november och onsdag 12 november stänger Øresundsbron kortvarigt för vägtrafiken under 2-3 tillfällen mellan kl 23.30-03.00. Varje stängning beräknas vara 10-15 minuter.

Läsarfråga:

Hur tänkte polisen i DSV/ICA-fallet?

Våra artiklar, som berättat om hur DSV:s förare med falskt körkort som stoppades utanför Västerås med last till ICA, har rönt mycket stort intresse bland våra läsare och även internationellt. Till exempel fick vi ett mejl från Turbo Fredriksson från Göteborg, som ville veta mer om hur polisen resonerade kring fallet.

Tidningen Proffs fre 21 november 2014

21 november 2014

Proffs är tidningen som riktar sig mot alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter. Proffs lyfter fram människan, maskinen och de företagare som kämpar för att ”vanliga” konsumenter, varje dag ska finna bland annat färsk mjölk i butiken, medicin på apoteken och reservdelar till sina bilar på verkstaden.

Papperstidningen Webbtidningen

Krönika i Proffs

“Q3 tar fajten mot illegal konkurrens”

Som ny verksamhetschef för Q3 – Forum för hållbara transporter, har jag reflekterat över hur transport- och logistikfrågor hanterats av de olika partierna i valrörelsen. Generellt tycker jag att våra frågor har debatterats mer frekvent i årets valrörelse jämfört med tidigare. De har lyfts upp i traditionella kanaler men framförallt på sociala medier. Där har politiker, beslutsfattare, beslutspåverkare och transportörer mötts i heta diskussioner.
Läs hela Petri Ekorres krönika »

 

Branschens hemsidor


Söker du företag i branschen? Du hittar dem här: Till Branschens hemsidor »

Annonser

 

Tidningen Proffs fre 21 november 2014
Stäng

21 november 2014

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Thomas FMX - En riktig höjdare
  • Inga försäkringspengar när Trygg-Hansa kallade stöld för förskingring
  • Alf tog kapellskärarna på bar gärning
  • Mörkret är här - dags att se över belysningen
  • Vi har provkört nya Vito
  • Iveco Trakker Euro 6 provkörd
  • Bilmetro - verkstäder både över och under jord
  • Med mera...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant