Den här föraren är ingen höjdare

Men det är lasten!

Strax efter lunchtid fredagen den 7 augusti tappade chaufför Mathias Bruno från Frillesås och hans medpassagerare hakan, då en av Varbergs kommuns lastbilar hamnade framför dem. Mathias tog snabbt upp mobilen och förevigade transporten i en bildserie som han lade ut på internetsajten Facebook.

Genom kontakter på Facebook, fick Proffs se Mathias bilder och tog kontakt med både honom och ansvarig på kommunen. Redan efter bara några timmar hade bilderna föranlett ett tämligen omfattande intresse från media.
Fordonet som tillhör Transportcentralen, och som ägs av Varbergs kommun, hade lastat två bandvagnar. Transporten skulle gå från Brandstationen i staden till den närliggande skrotfirman. En sträcka på cirka två kilometer. Istället för att köra två turer, valde chauffören att lasta båda fordonen samtidigt.

Inga spännband

Exakt hur högt ekipaget var under den milt sagt annorlunda transporten, kan Mathias endast uppskatta, men att döma av hur mycket kranarmen var utdragen, bör det röra sig om i alla fall sex meter - om inte mer. Godset var, enligt Mathias och medpassageraren, inte säkrat vilket de pekar på framgår av bilderna.
- Det övre fordonet hänger i kranen och ligger emot det undre, men inte ett enda spännband, säger Mathias som även noterade att hastigheten på delar av sträckan låg...

 

Läs mer i Proffs! Skaffa din prenumeration här.


Det var den här synen som upprörde Mathias Bruno och hans kollega. Och att visa bilderna för den breda allmänheten var inget som Mathias ens tvekade en sekund på. - Min gräns för vad som är tolererbart, överskreds av den aktuella transporten med stor marginal och jag vill som yrkesförare tydligt ta avstånd från sådant, förklarar han. 

Om artikeln

Publicerad: Fredag 25 September 2009, kl 00:00
Kategori: Ur innehållet
Taggar: -

TRANSPORTFUSKET I FOKUS

Ytterligare två olaga cabotage under måndagen - i Helsingborg

Under måndagen avslöjade trafikpolisen i Helsingborg ytterligare två fall av olaga cabotage. I ett av fallen handlade dessutom om överlast. Totalt 90 000 kronor i sanktionsavgifter, som också betalats in på statens bankkonto.

PROFFS bjuder på långläsning:

S och SD anser att enighet är viktigt – men...

Jens Nilsson (S) och Peter Lundgren (SD) ska vara transportbranschens "starka män" i Bryssel. Båda har kraft och potential var för sig och tillsammans kan de bilda ett starkt team på bred front för vår sak. "Här stannar Sverige" kräver bland annat att de båda ska samarbeta med varandra. Men, hur går det med samarbetet? Ganska illa verkar det som. Redan när Proffs vill boka en gemensam intervju med dem båda, blir det ett nej.

TRANSPORTFUSKET I FOKUS

53 000 kronor i sanktionsavgift till bulgarisk transportör

Polisen: ”Inte mycket som var rätt”

I torsdags den här veckan fastnade ytterligare en bulgarisk långtradare i Helsingborgspolisens nät. De senaste veckorna har vi rapporterat om flera fall där sanktionsavgifter på 40 000 kronor har utfärdats – men den här gången handlade det om ett ännu högre belopp. Totalt 53 000 kronor.
- Det var inte mycket som var rätt med den här transporten, konstaterar Sören Johansson vid trafikpolisen i Helsingborg.

TRANSPORTFUSKET I FOKUS

Slovensk förare anhållen i Lund

Ett slovenskt lastbilsekipage på väg söderut, stoppades i går av Trafikenheten region Syd/Malmö på E6 i höjd med Löddeköpinge. Grova brott upptäcktes och föraren sitter nu anhållen.

Dieselstölderna minskade under 2014 - enligt statistiken

Stölderna av diesel minskade något förra året. Enligt preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) anmäldes under 2014 totalt 9 354 dieselstölder, en minskning med 244, eller 2,5 procent, jämfört med 2013. Skillnaden mellan olika delar av landet är dock mycket stor. Och statistiken kanske inte speglar verkligheten, menar Per-Arne Nilsson, f.d kriminalkommissarie i Västra Götaland.

I-Shift Dual Clutch får "kvalitetspris"

För andra året i rad tilldelas Volvo Lastvagnar den prestigefyllda europeiska utmärkelsen Quality Innovation of the Year Award. Volvo Lastvagnar får priset för sin nya växellåda, I-Shift Dual Clutch, som framförallt gör förarens arbete enklare och säkrare.

TRANSPORTFUSKET I FOKUS

Rumänskt ekipage fick betala 40 000 – i Malmö

Ytterligare ett utländskt ekipage har fastnat i polisens garn i förra veckan. Och även i det här fallet kostade det åkeriet 40 000 kronor i sanktionsavgift, som betalades på plats.

TRANSPORTFUSKET I FOKUS

Makedonsk fuskförare rapporterades – för fjärde gången

Lastbilens hytt lutade märkligt så polisen bestämde sig för att göra en kontroll - och det blev jackpot. För den makedonska föraren var det fjärde gången gillt sedan 2013 som han rapporterats för oegentligheter.

TRANSPORTFUSKET I FOKUS

Slutkört

DSV säger upp avtal med svensk ”makedon-åkare”

När åkeriet från Norrköping som kör bland annat för DSV, för tredje gången på några få månader stoppades och rapporterades av polisen, blev måttet rågat för DSV som har sin logga i stora bokstäver på åkeriets bilar. Nu är det slutkört för åkeriet hos DSV.

TRANSPORTFUSKET I FOKUS

Helsingborgspolisen först i landet:

Olaga cabotage gav 40 000 i sanktionsavgift

Helsingborgspolisen utfärdade idag landets första sanktionsavgift om 40 000 kronor. Detta till ett bulgariskt åkeri, som utan omsvep accepterade och erkände "olaga cabotage".
- Vad jag vet så är det den första i landet, säger en nöjd Sören Johansson vid trafikpolisen i Helsingborg.

Inrikesministern i möte med trafikpolisen om yrkestrafiken

Finn Edlund: ”Det känns riktigt bra”

Tre, för Proffsläsaren icke helt okända, trafikpoliser satte sig nyligen ner med inrikesminister Anders Ygeman för att diskutera situationen på de svenska vägarna. Ygeman, som trots ett fulltecknat schema i spåren efter terrordådet i Paris tog sig gott om tid för mötet, känner sig idag nöjd med diskussionen. En känsla han delar med de tre poliserna.

JO säger nej till Ammis anmälan

”Känns oerhört märkligt”

Sundsvalls tingsrätts friande dom av den makedonska föraren med falska handlingar, JO-anmäldes. Anmälan föranleder ingen åtgärd eller uttalande från JO och är därmed avslutat för deras del.

Hoyer fortsätter köra för Preem

Preem och Hoyer har tecknat ett nytt flerårigt avtal gällande transporter av petroleumprodukter. Hoyer har utfört vägtransporter för Preem sedan 2006.

Kortegerna i bilder - i årets första nummer av PROFFS

Snart rullar årets första PROFFS-tidning igenom tryckpressarna. Den 30 januari kommer den ut till er läsare.
Som en "aptitretare" kan vi avslöja att vi bland annat ägnar ett par uppslag åt de korteger som rullade på olika platser i Sverige den 20 december. Vi har valt att göra ett bildkollage, med bidrag från både våra egna medarbetare och från er som befann er ute "på plats". Alla orter finns med!

Kammaråklagare - med särskild kompetens för trafikbrott

Ett önskemål transportbranschen länge hade, var att få särskilda trafikåklagare. Idag finns sådana i Östersund och Karlskrona. Men, deras arbetsuppgifter är begränsade, precis som personalen som arbetar med dessa frågor samt den tid de förfogar över för ändamålet.

Tidningen Proffs fre 19 december 2014

19 december 2014

Proffs är tidningen som riktar sig mot alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter. Proffs lyfter fram människan, maskinen och de företagare som kämpar för att ”vanliga” konsumenter, varje dag ska finna bland annat färsk mjölk i butiken, medicin på apoteken och reservdelar till sina bilar på verkstaden.

Papperstidningen Webbtidningen

Krönika i Proffs

“”Inte alltid så långt mellan himmel och helvete””

I alla tider har människor (läs män) som ofta haft det väl förspänt både ekonomiskt och statusmässigt varit beredda att ta stora risker för att komma i kontakt med unga attraktiva kvinnor. För kortare eller längre perioder. Sexualiteten är en stark drivkraft.
Att köpa sexuella tjänster är som bekant straffbart i Sverige sedan länge. Även om det inte är särskilt många köpare som lagförs måste det kännas förnedrande att ens hamna som misstänkt i en sådan förundersökning.
Läs hela Sven-Erik Alhems krönika »

 

Branschens hemsidor


Söker du företag i branschen? Du hittar dem här: Till Branschens hemsidor »

Annonser

 

Tidningen Proffs fre 19 december 2014
Stäng

19 december 2014

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Nu har branschen fått nog - Här stannar Sverige
  • Alltid på väg - med livsfarlig last
  • Ernsts Express, \"grönt\" åkeri sedan 1955
  • Sålde åkeriet och söker chaufförsjobb - i Norge
  • Chaufför och åkeri frias för dieselutsläpp
  • 520 hästar på jobbet - och en hemma
  • Vad blir trafikpolisens roll i nya organisationen?
  • Svenska ekipage i lång nostalgiresa
  • ... och mycket mer ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant