Bilden föreställer inte de aktuella torktumlarna.

Polsk skåpbil smugglade narkotika – i torktumlare

I början av året stoppades en chaufför i en polskregistrerad skåpbil på Lernacken vid Öresundsbron. I lastutrymmet fanns två begagnade torktumlare. Inuti upptäcker tulltjänstemännen narkotika till ett uppskattat värde av cirka 16 miljoner kronor i gatuled.
Nu åtalas mottagaren av narkotikan för grov narkotikasmuggling vid Södertälje tingsrätt.

Det började som en rutinkontroll vid Öresundsbron. I skåpbilen fanns två begagnade torktumlare. Inuti varje torktumlare, ovanpå trummorna upptäcker tulltjänstemännen sammanlagt 1 661 narkotikakapslar.

Beslut om att genomföra en så kallad kontrollerad leverans fattades och narkotikan plockades ur torktumlarna och byttes ut.

Chauffören och skåpbilen släpptes iväg från tullkontrollen och kör vidare. Tullverkets spaningspersonal följde sedan efter bilen. När chauffören kommer fram till en adress i Södertälje ses den misstänkte komma ut ur en port på samma gata och möta upp.

Tillsammans hjälps chauffören och mottagaren åt att lasta in torktumlarna i porten där de sedan grips.
– Det vanligaste är att narkotikakapslar av det här slaget är svalda när de smugglas in i landet och den här stora mängden kapslar och tillvägagångssättet är mycket ovanligt. Det tyder på att det här är en storskalig form av narkotikasmuggling som skulle distribueras till nästa led i försäljningskedjan innan de når gatunivån, säger Stefan Granath, chef Tullkriminalenheten Stockholm. Att narkotika dessutom smugglas i torktumlare hör inte till vanligheterna.

Den totala mängden narkotikakapslar uppgick till över 15 kg narkotika, cirka 9,4 kg kokain och 6,1 kg heroin. Värdet av narkotikan i gatuledet uppskattas till cirka 16 miljoner kronor.

Den misstänkte mannen som är i 45-årsåldern förnekar genomgående brott, men medger att han tagit emot torktumlarna, dock utan vetskap om att de skulle ha innehållit narkotika. Misstankarna mot chauffören är nedlagda.

 

Om artikeln

Publicerad: 2018-06-01 12:04
Kategori: Nyheter
Taggar: Narkotika Øresundsbron Smuggling Tullen