Nya regler banar väg för 74 ton

-Transportstyrelsen lanserar stödtjänst på nätet

Nu närmar sig dagen då det ska bli tillåtet med ekipage på 74 ton på delar av vårt vägnät. Inför detta har Transportstyrelsen tagit fram nya regler som började gälla den 1 maj.

Den 1 maj började Transportstyrelsens nya regler gälla om tekniska krav för lastbilar på 74 ton. Reglerna är en följd av regeringens beslut att ändra trafikförordningen för att kunna införa en ny bärighetsklass på vägnätet, BK4, där fordon som är tyngre än dagens tillåtna 64 ton ska få köra.

Vilka vägar som kommer att klassificeras som BK4, kommer Trafikverket, eller om en kommun är väghållare, att avgöra.

Transportstyrelsen har tagit fram tekniska krav för de nya, tyngre fordonen. Syftet är att behålla en hög trafiksäkerhet på vägarna. Kraven gäller bland annat stabilitet för att minska risken för vältning och sladd. Även bromsar och kopplingsanordningar ska vara dimensionerade för fordonstågets vikt.

Krav ställs även på motorstyrka och förmåga att klara backar så att framkomligheten inte påverkas negativt.

För att hjälpa förare som kör de tyngre ekipagen att leva upp till de nya kraven, har Transportstyrelsen tagit fram en ny, gratis e-tjänst, Lastbilskalkylatorn. Den är tänkt som ett stödverktyg för förare att kontrollera att dessa krav uppfylls.

Lastbilskalkylatorn beräknar stabilitet och backtagningsförmåga för fordonskombinationer med bruttovikter över 64 ton. E-tjänsten erbjuder även stöd för att beräkna nödvändiga prestandavärden för kopplingsanordningarna för dessa fordon.

E-tjänsten fungerar så att man börjar med att ange registreringsnummer för de fordon man avser koppla ihop. Därefter anger man de aktuella axelbelastningarna och lasthöjderna. Beräkningen sker sedan automatiskt.

Även förare av utlandsregistrerade fordon kan använda e-tjänsten, men då krävs att de manuellt för in alla uppgifter om fordonet.

Om artikeln

Publicerad: 2018-05-04 13:34
Kategori: Nyheter
Taggar: 74 ton BK4 E-tjänster Transportstyrelsen