Produktionen av råtalldiesel ökar i Piteå

?Råvaran i Preems biodrivmedel ger 20 nya jobb?

SunPine i Piteå planerar en ny anläggning för framställning av förnybara drivmedel. Genom investeringen på 250 miljoner kronor ökas nu produktionen av råtalldiesel ? den förnybara råvaran i Preems biodrivmedel. Dessutom skapas 20 nya arbetstillfällen. Anläggningen beräknas stå klar till 2020.

Under 2017 producerade SunPine cirka 100 000 kbm råtalldiesel och med den nya anläggningen kommer kapaciteten att stiga till cirka 150 000 kbm per år. Råtalldieseln används som råvara i Preems biodrivmedel Preem Evolution Diesel och Preem Evolution Diesel Plus.

För att klara det nationella målet i Sverige om 70 procent mindre koldioxidutsläpp inom transportsektorn till 2030 krävs en rad åtgärder. Det är därför positivt att SunPine nu expanderar och kan producera mer förnybar råvara med hög växthusgasreducerande egenskaper samt skapa fler lokala ”gröna” arbetstillfällen, säger Petter Holland, vd på Preem.

Anläggningen är ett viktigt bidrag i omställningen mot en fossiloberoende fordonsflotta och transportsektor samt central för Preem att uppnå sina högt ställda mål på andel förnybara bränslen.

Den nya anläggningen kommer att öka vår produktionskapacitet med 50 procent. Den innebär också cirka 20 nya arbetstillfällen i vår verksamhet och fler arbetstillfällen via de tjänster vi kommer att upphandla under uppförandet, säger Magnus Edin, vd på SunPine.

SunPine ägs av Preem, Sveaskog, Södra, Kiram och Lawter.

Om artikeln

Publicerad: 2018-04-06 17:27
Kategori: Nyheter
Taggar: 2030 Biodrivmedel Diesel Piteå Preem Råtalldiesel SunPine