Snoddas drängar från Atteviks i Jönköping vann för andra året i rad.Fotograf: Kjell Olausson/Scania Snoddas drängar från Atteviks i Jönköping vann för andra året i rad.Fotograf: Kjell Olausson/Scania

Snoddas drängar – Sveriges bästa Scaniamekare

Det blev Snoddas drängar från Jönköping som vann Sveriges Top team-final i helgen. Och under nästa år fortsätter tävlingen med regionfinaler och om det går bra - världsfinalen. Väl där får de tre bästa lagen dela på hela 100 000 euro.

Efter två tuffa teoriomgångar och en utslagsomgång så var det elva lag från Scanias servicenätverk som gjorde upp i den svenska Top team-finalen i Södertälje.
– I finalen blev det betydligt svårare frågor. Här varvades både teoretiska och praktiska delmoment som bland annat problemanalys, felsökning, reservdels- och produktfrågor, åtgärdspaket och efterkontroller, säger Anders Karlsson, tävlingsgeneral på Scania Sverige.

En viktig och avgörande faktor i finalen är tidsbegränsningen.
– Allt görs på tid, och det gäller att hitta en bra metodik för att få flyt i arbetet, även om det knyter sig vid ett visst delmoment, säger Eva Gustavsson, servicemarknadsdirektör för Scania Sverige.

Mats Hultgren, servicechef på Atteviks i Jönköping, och hans lag Snoddas drängar var glada efter prisceremonin under lördagen. Det är andra gången i rad som de lyckas vinna svenska Top team.

Hur segervissa var ni inför tävlingen?
– Vi tycker ju att detta är riktigt roligt, och flera i laget är mycket tävlingsinriktade och vill förstås vinna. Samtidigt är det många lag som är duktiga så det gäller att koncentrera sig på saker som man kan påverka, sin egen insats, säger Mats Hultgren.

Var det svåra frågor?
– Ja, det var hög nivå på frågeställningarna, det var faktiskt ganska klurigt många gånger. Dessutom ska du klara av att göra det så snabbt som möjligt, säger han

Hur förbereder ni er inför regionfinalen i Italien nästa år?
– Vi får utvärdera resultatet från helgen, se vad som gick bra och vad som gick sämre. Sedan kan det förstås bli aktuellt med vidareutbildning för att bli ännu vassare, säger han.

Första Top Team-tävlingen genomfördes för 28 år sedan. Tanken med årets lagtävling, som från början bestod av 81 team, är att bidra till ökad proffsighet där kunskap, laganda och disciplin är nyckelorden.

Eva Gustavsson ser flera fördelar med Top Team, som ses som både en utbildning och tävling.
– Internt är det ett bra tillfälle att bygga engagemang tillsammans. Samtidigt är bra service extremt viktigt för våra kunder, för välfungerande lastbilar som är ute på vägarna stärker deras lönsamhet, säger hon.


Här är resultaten i svenska Top team-finalen:

1. Snoddas drängar, Atteviks Jönköping 129,5 poäng, Använd tid: 01.38.34

2. Peking Vitblå, Arver, Norrköping 108p, tid: 01.38.42

3. Allt eller inget, Scania Sverige, Hisings-Backa, 107 p, tid: 01.38.31

4. Second Gear, Arver Västerås, 106,5, tid: 01.39.41

5. Enirotrollen, Sven Jeppson, Karlshamn, 104,5 p, tid: 01.37.14

6. OneMoraTime, Bilmetro, Mora, 100 p, tid: 01.33.32

7. Enslingarna, Toveks, Skövde, 96,5 p, tid: 01.37.20

8. Zebbez, Scania Sverige, Himle, 85 p, tid: 01.38.09

9. Ingen aning, Motorcentralen, Umeå, 85 p, tid: 01.39.53

10. Last generation, Berners, 84,5 p, tid: 01.39.59

11. Bullens pojkar, Atteviks, Nässjö 80,5 p, tid: 01.38.27

 

Om artikeln

Publicerad: 2017-12-20 08:31
Kategori: Nyheter
Taggar: Mekaniker Scania Snoddas Drängar Tävling Top Team