Fotograf: Göran Rosengren, arkiv

Rattfull chaufför stoppades vid Armsjön

Den här veckan står rattfyllor i fokus för Polisen och i Sundsvall har man redan stoppat ett antal - varav en lastbilschaufför.

Polisen i Sundsvall sitter, liksom kollegorna i landet, inte sysslolösa. Redan klockan fem i morse (torsdag) är bland andra bilinspektör Henrik Widell ute och gör utandningsprov. Denna vecka har man nämligen fokus på rattfyllor.
– Redan innan klockan nio hade vi tagit två rattfyllor i personbilar, berättar han.

Han säger att det är mellan klockan fem och sju på morgonen som de brukar ta flest innan det planar ut.

Efter klockan tio då Systembolaget öppnar, är det en bra plats att stå på, säger Widell. Varje rattfylla är en potentiell dödsmaskin på våra vägar och dessa upptäcks endast av fysiska poliser ute på vägarna.

Widell berättar att poliser och bilinspektörer från Jämtland har varit på besök igår och redan på morgonen blir de inblandade i en jakt på en misstänkt rattfylla i personbil.
– Ordningspolisen behövde hjälp med en personbil som försökte smita och det slutade med att tre polisbilar är med i jakten och att vi fick upprätta en spärr där vi lade ut en spikmatta vid Kvissleby, berättar han.

Föraren stannar emellertid innan spikmattan och tas in för rattfylleri och blir sedan misstänkt för grov rattfylla.

Därefter fortsätter man till kontrollplatsen vid Armsjön för att kontrollera tung trafik och vid lunchtid igår stoppas en polsk dragare.

Ekipaget har kommit in via Helsingborg där gods lossats, sedan vidare till Göteborg där han lastar och därmed påbörjar sin första cabotagetransport när han  beger sig mot Sundsvall. I Armsjön tar resan definitivt slut för föraren. Alla tecken på rattfylla finns där, säger Widell.
– Föraren blåser i alkomätaren, men när han sedan ska blåsa i bevisinstrumentet, säger han sig lida av astma och kan inte genomföra det andra blåset.

Resultatet från alkometern tillsammans med flyktrisken får åklagare Malin Löfgren, känd för att ha beslutat om husrannsakan hos Nacka Bilfrakt i december förra året,att besluta att föraren ska anhållas.

Löfgren är dock ledig idag och vi talar istället med extra åklagare Marlene Forsman i Sundsvall.

Blodprovsresultatet kan komma att dröja upp till en vecka. Ska han sitta kvar under tiden?
– Han sitter anhållen sedan igår och just nu överväger jag att begära honom häktad, säger hon.

I skrivande stund står ekipaget kvar i Armsjön och man utgår från att föraren, som inte omfattas av restriktioner, har kontaktat åkeriet om det inträffade.

Strax före publicering, meddelar åklagaren att hon gjort en häktningsframställan till Tingsrätten angående mannen.

Om artikeln

Publicerad: 2017-12-14 19:06
Kategori: Nyheter
Taggar: Rattfylleri Sundsvall Trafikpolisen trafiksäkerhet