Körde olaglig transport – döms till fängelse

Rätten i danska Kolding dömde under torsdagen en turkisk chaufför till fängelse för att ha medverkat till en olaglig transport för sin turkiska arbetsgivare.

Den danska tunggruppen Tungvognscenter Syd stoppade i onsdags ett turkiskt lastbilsekipage vid Skærup i södra Danmark.
– Den turkiske chauffören visade upp dokument som ger det turkiska företaget tillåtelse att utföra transporter mellan Turkiet och Danmark och hem igen, förklarar specialåklagare Pernille Moesborg.

– Efterforskningarna visade dock att godset på lastbilen hade lastats i Tyskland och inte i Turkiet, alltså en transport som företaget inte hade tillåtelse att utföra, tillägger hon.

Chauffören åtalades påföljande dag för att ha medverkat till den olagliga transporten genom att ha lämnat oriktiga uppgifter.

Föraren nekade till brott men rätten fann brottet bevisat och därför beslöt man att mannen skulle fängslas i en månad, vilket innebär att han får fira jul- och nyår i danskt fängelse.
– Det handlar om en överträdelse av strafflagen, där man som utgångspunkt döms till fängelse, och därför har vi begärt att mannen ska hållas fängslad, förklarar Pernille Moesborg, specialåklagare.

Det innebär i klartext att rätten nu har en månad på sig att avkunna domen. Proffs återkommer i ärendet.

Om artikeln

Publicerad: 2017-12-08 09:51
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Rättsfall Tungvognscenter Syd Turkiet