Fotograf: Gasum

Gasum bygger stationsnät för ”tung” gas

Gas som drivmedel har den senaste tiden (återigen) legat på många lastbilstillverkares tungor. Men hur står det egentligen till med infrastrukturen vad gäller möjlighet att tanka dessa fordon?
En utbyggnad av tankstationer är på gång.

Det finska energigasföretaget Gasum kommer under 2018 att bygga upp ett nordiskt gasekosystem, genom att investera i tankstationer för flytande gas till tunga fordon.

Under 2017 har Gasum fokuserat på Finland och nästa år sker expansionen i Sverige och Norge.

De kommande stationerna kommer att placeras på strategiskt viktiga platser längs med de stora trafikstråken. Genom en samtidig satsning i alla tre länder knyter Gasum samman den nordiska marknaden och gör det enkelt för åkerier att tanka oavsett land.

Parallellt med en utbyggnad av tankstationer ser Gasum ett behov av att bygga ut produktionskapaciteten för biogas.

Företaget spår att gas kommer att spela en viktig roll vid övergången till ett fossilfritt samhälle.
– Vi tror att tidpunkten är helt rätt för en expansion då vi ser att efterfrågan ökar i takt med skärpta utsläppskrav. Utsläppen från transporter spelar en viktig roll i de flesta företags värdekedjor och våra kunders kunder kräver hållbara produkter och tjänster. Från myndighetshåll har det också införts stödsystem för att främja såväl tillgängligheten som efterfrågan på LBG och LNG, säger Jukka Metsälä, vice vd, Biogas, från Gasum.

 

Om artikeln

Publicerad: 2017-12-27 15:00
Kategori: Nyheter
Taggar: drivmedel Fordonsgas Företagsnyheter Gasum LBG LNG