Ärende med ”cirkusolycka” läggs ned

?De misstänkta har lämnat landet?

Cirkusens bogserande ekipage blev påkörda bakifrån av en annan lastbil och skadorna blev omfattande. Trots att vittnen kunde berätta vad som hände, har ärendet nu lagts ner. Anledningen känns alldeles för bekant.

Det var under kvällen den 23 april på E18/20 nära Slyte i riktning mot Köping, som en av Cirkus Maximums lastbilar bogserade en annan av sina lastbilar då en lastbil körde in i ekipagen bakifrån. Samtliga fordon var svenskregistrerade, men cirkusens förare var från ett annat land.

Föraren som körde in i fordonen hävdade att det bakre fordonet saknade belysning. Vi kontaktade även cirkusens turnéledare Helena Schicht.

Snart kunde man läsa på sociala media att det inte alls var första gången man sett den aktuella cirkusens fordon bogsera varandra. Vittnen hörde av sig till oss och vi förmedlade kontakten mellan dem och polisen. De berättade om att man tidigare sett samma ekipage bli bogserat, avsaknad av belysning, hög hastighet när de bogserade samt avvikande körbeteende då den omkörande lastbilen skulle passera och att en person tillhörandes ett av cirkusfordonen avvikit från olycksplatsen. Turnéledare Schicht förmedlar en helt annan bild som gjorde gällande att allt gjorts på rätt sätt.

För en tid sedan kontaktades redaktionen av ett av vittnena som berättade att polisen nu hört honom och att ärendet således fortfarande var aktuellt. Den 30 oktober släcktes dock ännu en gång hoppet om rättvisa och ännu en gång motiveras nedläggningen med bland annat att de misstänkta har lämnat landet.

Polisinspektör David Askeröd utredde ärendet och berättar att vittnesförhör bekräftat målsägandeförhör och tidigt förhör med föraren av den dragande lastbilen att det har saknats belysning på den bogserade lastbilen. Något som turnéledare Helena Schicht i intervju med Proffs bestämt hävdade funnits, tillsammans med en LGF-skylt.
– Vittnen berättade att de sett ekipaget bli bogserat tidigare vilket tyder på att det inte rörde sig om en kortare sträcka, säger Askeröd.

Turnéledare Schicht i vår intervju hävdar att fordonet gått sönder på motorvägen, men sedan har vittnen både i förhör och till vår redaktion sagt att cirkusens fordon, både det aktuella och andra, setts bogseras vid andra tillfällen.

Är den påkörande, svenska föraren misstänkt för något brott?
– Nej, som jag ser det hade han ingen rimlig möjlighet att bromsa eller undvika olyckan och det fanns inget att anmärka på hans kör- och vilotider, säger Askeröd.

Både föraren av lastbilen som bogserade och föraren av den bogserade lastbilen, är misstänkta för vårdslöshet i trafik och man har försökt komma i kontakt med dem dock utan resultat.

Enligt uppgifter från cirkusägaren, har båda lämnat landet och ingen väntas komma tillbaka till Sverige eftersom Cirkus Maximum ska lägga ner sin verksamhet, säger Askeröd.
– Brottet vårdslöhet i trafik har dagsböter i straffskalan vilket begränsar möjligheterna att driva ärendet vidare när de misstänkta har lämnat landet. Av det skälet är utredningen nedlagt, sammanfattar David Askeröd som är tacksam över att ingen blev allvarligt skadad i olyckan.

Skulle det komma fram uppgifter om att de misstänkta trots allt befinner sig i Sverige, kan naturligtvis utredningen återupptas.

Om artikeln

Publicerad: 2017-11-09 17:11
Kategori: Nyheter
Taggar: Bogsering Cirkus Maximum örebro Polisen Rättsfall Trafikolycka