Polisen hade synpunkter på transporten av poolen från Polen.Fotograf: Roger Ogemar Polisen hade synpunkter på transporten av poolen från Polen.Fotograf: Roger Ogemar

Poolen från Polen blev fall för polisen

Om man ska transportera en pool som bred last, gäller det att ha koll på vilka regler som gäller. Det hade uppenbarligen vare sig ägarinnan till åkeriet eller hennes chaufför. Poolen från Polen fick därför lastas om samtidigt som de inblandade fick följa med bilinspektör Roger Ogemar på en djupdykning i svensk lagstiftning.

På väg till kontrollplats Karleby utanför Västerås den 24 november, hamnar bilinspektör Roger Ogemar bakom ett mycket brett, polskregistrerat ekipage, en så kallad lättlastare. Eftersom det saknas följe-/varningsbil, bestämmer han sig för att kontrollera ekipaget, men det är svårt att påkalla förarens uppmärksamhet.
– Ekipaget visar sig vara 365 centimeter brett och saknar även extra backspeglar, säger han. Jag anar att det var därför han inte såg mig.

Dessutom är ekipaget överlastat. Bilen väger 4 980 kilo och släpet 2 100 kilo vilket i detta fall blir en överlast på 201 procent för bilen som bara får lasta 615 kg då det är en ”nervägd” 5,5-tonsbil. Ägarinnan uppger, när hon senare kommer till platsen, att man vägt ner den för att förarna ska kunna köra den med sina polska B-körkort.

Det polska företaget monterar pooler åt kund varför själva transporten inte var av yrkesmässig karaktär vilket innebär att kravet på färdskrivare inte finns. Den rejäla överlasten leder dock för föraren till körkortsomhändertagande samt 4 000 kronor i böter för densamma och ytterligare 500 kronor i böter för avsaknad av extra speglar.
– Totalt, efter sedvanliga rabatter, landar summan på 4250 kronor för honom, summerar Ogemar. Och förbud mot fortsatt färd innan omlastning skett.

Åkeriägarinnan själv, som efter någon timme dyker upp i ett mycket ståndsmässig fordon, lägger enligt Ogemar ner stor energi på att försöka förhandla bort både körkortsomhändertagandet samt böterna.
– Hon fick istället egna böter på 2 500 kronor för avsaknad av följe-/varningsbil vilket är ett krav för att få köra bredare än 350 centimeter, säger han.

För att lösa situationen, tillkallas en kranbil som flyttar större delen av godset till släpet som hade 1 400 kg tillgodo. Vidare töms bilen och förarhytten på diverse verktyg samt packning och till sist kunde ekipaget gunga vidare framåt kvällskvisten.

Ägarinnans Range Rover fick agera följebil.
– Den försågs med varningsskyltar och blinklampor i sådan mängd att det förde tankarna till Julafton, avrundar Ogemar som sedan beger sig hem för att fira helg efter en givande vecka ute på vägarna.

Vi konstaterar att den polska åkeriägarinnan uppenbarligen tagit sig vatten över huvudet med den aktuella pooltransporten.

Om artikeln

Publicerad: 2017-11-29 16:45
Kategori: Nyheter
Taggar: Polen Pooltransport Trafikpolisen Västerås