Jens Nilsson (S). Jens Nilsson (S).

Nilsson (S) utsedd till rapportör för EU:s ”cabotagegrupp”

Det kunde ha blivit någon annan från något annat land i den gruppen som fick uppdraget att förhandla fram ett nytt regelverk för cabotage. Nu konstaterar vi dock att det blev Jens Nilsson (S) som utsetts till rapportör för cabotagegruppen i EU och att det därmed blev en svensk representant på posten.

Nu ska EU:s Transportkommissions förslag som lagts för det stora vägtransportpaketet, behandlas av alla politiska grupper i EU-parlamentet och alla medlemsstater för att nå gemensamma överenskommelser kring vad som ska bli rättsligt bindande.

De EU-politiska grupperna har ett visst antal poäng, som beroende på hur stor gruppen är varierar, som de kan använda att ”buda med” på de akter som just den gruppen tycker är särskilt viktiga för dem.

Akten som handlar om cabotage budades hem av EU:s näst största grupp S&D, (Social och Demokrat). I den gruppen finns många stora länder från exempelvis öst, men även Jens Nilsson (S) som alltså fick det rapportörsuppdraget.
– Ja, det kändes som att det var viktigt, säger Nilsson som nu påbörjar det svåra arbetet med att skapa samförstånd kring svåra transportfrågor.

Just transportfrågor har varit viktiga för Sverige eftersom vi idag har en besvärlig situation på vägarna både vad beträffar dålig regelefterlevnad, osund konkurrens och i spåren på dessa, social dumping. Hur kom det sig att just du fick uppdraget?
– För länge sedan pratade jag med vår gruppledare Ismail Ertug och sade att vi måste se till att vi har poäng nog att använda när cabotageakten kommer upp och det hade vi, säger Nilsson.

Han framförde till Ertug att han väldigt gärna ville ansvara för den akten och så blev det också trots att många slogs om den. Vad blir din första uppgift nu?
– Sista veckan i augusti kommer jag att ta kontakt med åkeriföretagen och transportfacket i Sverige för att de ska vara med under hela arbetet och även ta kontakt med europeiska transportfacket och andra europeiska branschorganisationer. 

Han har även en ny infrastrukturminister i Thomas Eneroth (s) som han ska sätta in i ämnet. Varje annan politisk grupp i Parlamentet kommer att utse så kallade ”skuggrapportörer” som kommer att ha synpunkter på de förslag Nilsson ska presentera när han i början av hösten bjuder in dem till möte.
– Jag kommer att presentera för dem att ungefär såhär ser jag på saken och då inhämta vad de anser, säger han.

Kommer EU-parlamentet fram till en överenskommelse är det sannolikt att Kommissionen klubbar igenom det, men han anar att det kommer att bli ett svårt arbete att nå dit. Finns det någon fråga, sett ur ett svenskt perspektiv, som du kommer att kämpa hårt för att få igenom?
– Det första jag kommer att klargöra för alla är att kombidirektivet hänger ihop med cabotaget, säger han. Det används för att kringgå cabotagedirektivet.

Kombidirektivet hade han helst velat skrota, men Kommissionen vill lägga ett reviderat förslag på det och det kommer antagligen inte förrän i november och innan dess kan man inte dra några slutsatser, säger han.
– Vi måste även analysera andra förslag som kör- och vilotider och inte minst utstationeringsdirektivet som är hårt kopplat till detta, säger han och hoppas det lagda förslaget ska hålla då det skulle underlätta arbetet.

Nilsson gör sin sista mandatperiod i EU och vi frågar vad han vill ha åstadkommit innan de två åren gått. Han säger som Kommissionens ordförande Juncker, att social dumping ska inte förekomma i EU.
– Lyckas vi med hjälp av dessa regler att stoppa detta i transportbranschen, har vi lyckats mycket bra och det måste vi kombinera med öppnare gränser och handel. Det går att kombinera detta, sammanfattar Jens Nilsson.

Om artikeln

Publicerad: 2017-08-01 15:46
Kategori: Nyheter
Taggar: EU SD Socialdemokraterna Vägtransportpaketet