Fordonet och personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Fotograf: Göran Rosengren, arkivbild

Irländskt åkeri får böta 116 000 för manipulation

Ett irländskt transportföretag dömdes igår i Danmark till böter på 85 000 danska kronor för att ha manipulerat lastbilens hastighetsbegränsare och färdskrivare.

Den 6 september stoppades den aktuella lastbilen av Tungvognscenter Syd i Padborg. Bakom ratten satt en 44-årig irländare och ganska snart fattade polisen misstankar om att allt inte stod riktigt rätt till.
– Chauffören behövde plötsligt gå på toaletten. Men innan han fick lov att gå, blev han grundligt visiterad av polisen som hittade en magnet i hans ena sko, berättar Pernille Moesborg, specialåklagare hos Sydøstjyllands Politi.

Som en del av polisens kontroll, undersöktes bilens gps och diagramblad. Till en början såg allt normalt ut.
– Men vid några tillfällen hade gps:en fortsatt att registrera rörelse trots att det på diagrambladet stod att chauffören vilade, säger Moesborg.

Dessa konstateranden ledde till att företaget åtaldes för att föraren hade manipulerat både hastighetsbegränsaren och färdskrivaren med magneten som de hittade.

Igår avkunnades domen. Transportföretaget dömdes för att chauffören, vid tre tillfällen, hade manipulerat fordonet. Företaget dömdes också för att föraren vid fyra tillfällen hade brutit mot kör- och vilotidsreglerna.

Summa summarum kostade tilltagen företaget 85 000 danska kronor, vilket motsvarar cirka 116 000 svenska kronor.

Det är i skrivande stund inte känt hur transportföretaget ställer sig till domen. Däremot är det klart att även chauffören kommer att åtalas vid ett senare tillfälle.

Om artikeln

Publicerad: 2017-06-16 11:56
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Irland Manipulation Tungvognscenter Syd