Onykter och med en dragbil som sett sina bästa dagar gav sig den litauiske föraren ut i den svenska midsommartrafiken. Men på Hallandsås tog resan ett lyckligt slut. Tack vare trafikpolisen.

Full chaufför stoppades vid Hallandsås

Dagen före midsommar hade trafikpolisen i Helsingborg förlagt kontrollverksamheten bland annat till E6 vid Hallandsås. Personbilstrafiken inför den stundande helgen stod i initialt i fokus, åtminstone tills ett litauiskt ekipage dyker upp i norrgående körbana.

Det litauiska ekipaget hade sett sina bästa dagar. Det kunde bilinspektörerna och polisen konstatera redan på långt håll. Därför valde man att vinka in det på Kungsrastens parkeringsficka på den norra sidan av Hallandsås.

Ljudet från det läckande tryckluftssystemet var påtagligt när ekipaget ska stanna på parkeringen. Sedermera konstateras att detta endast var en av flera brister.
– Till exempel läckte styrväxeln olja som bara den, berättar bilinspektör Lars-Olof Tuvesson.

Men läckande bromsar och styrväxlar var dessvärre inte det allvarligaste.
– Föraren visade sig vara onykter. 0,72 promille hade han, fortsätter Tuvesson och suckar djupt.

Hur chauffören lyckats bli onykter är en gåta. Åtminstone om man ska tro vederbörandes förklaring.
– Han sa att han inte dricker alkohol. ”No drinking, no drinking”, sa han till oss. Men hytten var trots det full med tomma ölburkar, förklarar Tuvesson. Och suckar igen.

Nu blev det stopp på platsen. Föraren togs med till polishuset i Ängelholm, men släpptes senare med en böteslapp på 3 600 kronor i handen och utan körkort.

Trots att åklagaren försatte mannen på fri fot, kunde han inte köra vidare.
– Vi klampade dragbilen på grund av de bristfälliga bromsarna. En klamp som kommer att sitta kvar tills felet är åtgärdat.

Den onyktre föraren hade lastat i Danmark och var på väg till Norge på uppdrag av DHL, som i ärendet inte är misstänkt för något brott. 

Om artikeln

Publicerad: 2017-06-23 12:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Helsingborg Rattfylleri Trafikpolisen trafiksäkerhet