Fotograf: Göran Rosengren, arkivbild

Danska storfuskare får böta 1,2 miljoner

En 67-årig före detta åkeriägare dömdes i fredags av rätten i Kolding till böter på 750 000 danska kronor. Hans hustru dömdes i samma ärende till 105 000 kronor i böter. Totalt närmare 1,2 miljoner svenska kronor.

Den forne åkeriägaren dömdes för att ha drivit åkeriverksamhet med fyra lastbilar utan tillstånd. Han hade inte heller sörjt för att överföra, säkra och arkivera data från fordonens färdskrivare och förarnas förarkort.

Åkeriägarens hustru dömdes också.
– Hustrun hade leasat de fyra bilarna och därefter ställt fordonen till sin mans förfogande i åkeriet. Rätten ansåg att hon handlat grovt oaktsamt, säger Lone Petri Kristensen, åklagare vid Sydøstjyllands Politi.

Åtal hade också väckts mot åkeriet som juridisk person, men då verksamheten gick i konkurs i januari i år, kunde det inte heller dömas.

Det är Tungvognscenter Syd som har gjort förundersökningen i ärendet som grundar sig på en rad tips som kommit in till polisen under våren förra året.

Tipsen pekade på att verksamheten pågick utan tillstånd. Och polisen kunde efter att ha stoppat ett av fordonet samt letat upp de övriga tre konstatera att dessa hade använts kontinuerligt i åtminstone ett år.
– Lastbilarna blev beslagtagna av polisen för att sätta stopp för den olagliga verksamheten och för att polisen misstänkte att lastbilarna tillhörde hustruns företag, Salon 14. Det är nämligen Salon 14 som stod som ägare i bilregistret, förklarar Kristensen.

– Senare dök de tidigare nämnda leasingkontrakten upp och det visade sig då att fordonen egentligen tillhörde Nykredit Leasing A/S, tillägger han.

Åkeriägaren har hela tiden hävdat att lastbilarna tillhörde Salon 14, men då han inte kunde bevisa detta, beslöt rätten redan i mars i år att bilarna skulle överlämnas till Nykredit Leasing A/S.

Både åkeriägaren och dennes hustru nekar till brott. Men vittnesmål från bland annat tolv av de chaufförer som kört lastbilarna, övertygade rätten om de båda åtalades skuld.

Totalt ska de båda nu betala böter om 855 000 danska kronor, vilket motsvarar närmare 1,2 miljoner svenska kronor.  

Om artikeln

Publicerad: 2017-06-19 09:50
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Kolding Tungvognscenter Syd