Bring-broder körde mer än ett dygn – vilade i 2,5 timme

Två bröder och tillika chaufförer har på senare tid dykt upp i mindre smickrande sammanhang i Norge. Båda kör för Bring och har därför i norsk media kommit att kallas "Bröderna Bring". Nu skriver Tungt.no ännu ett kapitel i Bröderna Brings bok då en av männen återigen blivit ertappad med att ha brutit mot lagar och regler...

Tungt.no berättar historien om Bröderna Bring som vid upprepade tillfällen stoppades i kontroller för ett år sedan. Båda blev anmälda för grova brott mot kör- och vilotiderna samt för att ha kört på annans förarkort. Historien fick stor mediauppmärksamhet i Norge och norska TV2 gjorde en nyhetssändning baserat på tungt.no:s avslöjanden.

Den ena föraren hävdade att en ”hjälpande ängel” hade kört ekipaget efter att han blev stannad misstänkt för att ha haft rast endast tre timmar och femtio minuter under 31 timmar. Båda bröderna körde mycket för Bring, men det är viktigt att notera att då den sista föraren blev stoppad och rapporterad, körde han inte Brings gods.

Nu har alltså den ene brodern Bring stoppats igen. Samma typ av brott som sist och en fisktransport för Brings räkning.
– Ja, vi stoppade den Bring-gröna dragbilen igen strax innan midnatt den 10 maj, säger Bjørn Uno Rogneby till tungt.no.

Tillsammans med sina kollegor har Rogneby utfört gränskontroll förra veckan och en av dem som stoppades, var alltså en gammal bekant.
– Det blev mycket arbete med utredningen eftersom föraren kom med flera historier som visade sig vara osanna, säger Rogneby. Efter en stund fann man att han kört på två förarkort.

Föraren hade hämtat fisk på Senja och skulle med den till Oslo. Eftersom vägarna är bättre i Sverige, är det oftast där den transporten körs. När han stannades på Magnor, hade han kört 27 timmar och 45 minuter. Det längsta bilen stått stilla, var 2 timmar och 33 minuter, berättar Rogneby.
– Detta är inte bra, suckar han och upplyser chauffören om att han blir rapporterad för detta.

Bring har kommenterat det inträffade.
– Om detta stämmer, är det naturligtvis helt oacceptabelt. Vi har satt igång egna undersökningar och kommer att agera utefter det som framkommer. Tills vidare kommer vi inte att använda denna underleverantör och har med omedelbar verkan avbrutit planerade transporter med företaget, säger presschef John Eckhoff till Posten Norge.

 

Tungt.no summerar:

Tungt.no summerar och skriver att det är en story med många kapitel som är lätta att blanda ihop: Det är alltså två bröder och båda har kört mycket för Bring. Låt oss fokusera på föraren och bilen artikeln handlar om. Han äger bilen själv.

Förra gången han rapporterades för sina grova förseelser, godtog han inte förbudet att köra och inte heller böterna om 10 000 kronor. Därmed hamnade han i rätten som drog tillbaka allt och halverade böterna till 5 000 kronor. Därefter kunde han fortsätta köra.

När han lämnade rätten, satte han sig i lastbilen och blev stannad endast några få timmar senare – med nya brott. Då hade han en längsta vila på fyra timmar och sjutton minuter under det sista dygnet.
– Misstankarna är som sist att han kör på flera förarkort och berättar att någon annan kört bilen. Den personen får han inte tag i, berättade Thormod Gausdal, sektionschef på Statens Vegvesen för tungt.no den gången.

Nu är han alltså stoppad igen, misstänkt för liknande brott.

Om artikeln

Publicerad: 2017-05-16 15:17
Kategori: Nyheter
Taggar: Bring Kör- och vilotidsbrott Norge Statens Vegvesen