Schenker och Oriola AB är inte misstänkta för något brott. Foto: Roger Ogemar

Sminktransport med bromsproblem klampades

Damerna i Enköping får vänta med att gå på fest tills sminket som fastnade i Västerås kommer fram till Enköping.

På fredagsförmiddagen vid halv tiotiden stoppades ett Schenkerekipage med en bulgarisk dragbil för en rutinkontroll på kontrollplats Karleby utanför Västerås. Lasten var kosmetikaprodukter på väg till Oriola AB i Enköping.

Kör- och vilotiderna var utan anmärkning, men sedan hopades problemen för föraren.
- Eurovignetten var inte betald varför vi kontaktade åkeriet som per omgående betalade in densamma, säger bilinspektör Roger Ogemar. Föraren fick givetvis böter för detta på 3 000 kronor.

Kontrollen fortskred och då skymtade Ogemar ett protokoll från en tidigare flygande inspektion i pappershögen som föraren först inte velat visa. Den var från mars 2017 i Malmö och då hade man anmärkt på diverse belysning, obesiktigad färdskrivare och en sprucken bromsskiva.
- Jag frågade först föraren om anmärkningarna åtgärdats och han berättade att fordonet varit inne på service och det visade sig att belysningen och färdskrivaren åtgärdats, säger Ogemar.

Däremot var problemet med den spruckna bromsskivan på höger framhjul kvar och det hade dessutom blivit ännu värre nu. Skivan var sprucken rakt igenom med en spricka nära nog tre millimeter bred, säger han.

Körförbud meddelades och det upplystes såväl åkeriet som föraren om.
- Alternativen som gavs var att reparera på plats eller ta bärgaren till verkstad, säger Ogemar.

Åkeriet uppgav att de skulle ordna med en lösning omgående, men fem timmar senare stod ekipaget fortfarande kvar varför Ogemar frågade föraren om vad han fått för direktiv av åkaren.
- Han svarade då att han skulle vänta på en annan dragbil som skulle hämta trailern och sedan skulle dragbilen köras till närmaste verkstad, säger han.

Ungefär där brinner en säkring av hos bilinspektör Ogemar som bestämmer sig för att klampa på plats då han upplevde det som uppenbart att företaget skulle försöka sig på att vänta ut dem.
- Således riskerar Enköpingsdamerna att bli utan smink ett tag, säger Roger Ogemar lite skämtsamt.

Förare blev enligt Ogemar mäkta förvånad, till och med överrumplad, över att Ogemar gjorde allvar av klampningen och att han blev tillfrågad om när reparatören skulle komma.

På Oriola AB berättade transportchef Martin Pettersson att detta inte är något man vill bli förknippad med.
- Inkommande transporter beställs emellertid inte av oss utan av avsändaren, säger han. Våra utleveranser körs av åkerier där vi har full insyn i detalj.

Han kommer att ta kontakt med Schenker om det inträffade.

Trailern kom från Schenker i Göteborg och vi skickade information och frågor till press- och informationschef Pierre Olsson. Det var sent på eftermiddagen när han fick våra frågor och det visade sig att det inte var svenska DB Schenker som kontrakterat dragfordonet varför han inte kunde få fram mer detaljer på fredagen.
- Det stämmer, säger Olsson. Det är danska DB Schenker som kontrakterat dragbilen och vår svenska organisation har därför ingen kontroll på den, men naturligtvis tar vi avstånd från den här typen av agerande, säger Pierre Olsson. 

Vid halv fyratiden hämtades trailern för vidare färd mot Enköping, men i skrivandes stund, stod dragaren kvar.

Om artikeln

Publicerad: Lördag 20 Maj 2017, kl 17:13
Kategori: Nyhet
Taggar: DB Schenker, Oriola AB, Trafikbrott, Trafikpolisen, Trafiksäkerhet, Västerås

Brings sista mil ska vara helt grön

Som en del av Brings hållbarhetsmål om att år 2025 använda sig helt av förnybar energi, kommer Bring att börja leverera lätta hemleveranser med elbilar och cargocyklar i cityområdena i Stockholm, Göteborg, Köpenhamn och Malmö.

Rejält bakslag för ny cabotageförordning

”Mycket i förslaget kan komma att ändras”

När Europaparlamentets transportutskott den 4 juni röstade igenom ett förhållandevis tufft förslag om bland annat nya cabotageregler, tändes ett hoppets ljus hos många seriösa branschföreträdare. Äntligen såg det ut som att det skulle bli ordning och reda på cabotagetrafiken. I torsdags kom dock ett bakslag som i värsta fall kan innebära att förslaget kan komma att ändras i alla väsentliga delar.

SWEDBANK:

Brist på arbetskraft och ”tuff konkurrens” hämmar åkeribranschen

4 000 småföretag med mellan 1-49 anställda, har svarat på frågor om nuet och framtiden för sina verksamheter. Konjunkturläget i transportbranschen upplevs som betydligt sämre än i andra branscher.

Så vill Morell och Lundgren komma tillrätta med vägkriminaliteten

Sverigedemokraterna i Tibro bjöd i lördags in till en föreläsning på Fågelviksgymnasiet med EU-parlamentarikern Peter Lundgren och Thomas Morell, riksdagskandidat för SD. Där berättade de båda bland annat om åkeribranschens situation – men också om hur de tänker jobba för att komma tillrätta med problemen.
- Det räcker inte med enbart vägkontroller, man måste även rusta upp åklagare och domstolar, menar Thomas Morell.

Ertappades med manipulerad färdskrivare – frias!

Den 3 januari i år, kontrolleras en bulgarisk dragbil med trailer av bilinspektör Lars- Olof Tuvesson och trafikpolis Peter Ban på kontrollplats Långeberga utanför Helsingborg. Föraren har brutit mot ADR-reglerna och ganska snart misstänks att färdskrivaren är manipulerad. Trots omfattande bevisning om det sistnämnda, har Helsingborgs tingsrätt nu valt att att fria åkaren och åkeriet.

Kvinnliga chaufförer sökes till TV-program

- Fokus på ”glädje och underhållning”

Johanna Larsson är researcher på Fremantlemedia, samma produktionsbolag som äger formatet "Ice Road Truckers". De utvecklar nu en idé om ett TV-program där de följer med kvinnor inom transportbranschen i deras yrkesliv. Är du en av de kvinnor de söker, ska du inte dröja med att höra av dig till henne.

FTA ifrågasätter om åkerier med lätta lastbilar kan lära sig ”många nya regler”

Brittiska Transport Freight Association frågar sig om små åkerier klarar av att lära sig så många nya arbetstidsregler och att planera sitt arbete kring dessa om förslaget om färdskrivare i så kallade lättlastare vinner gehör. FTA kallar förslaget ogenomförbart.

Scania hyllar motorsportens ikoner på Anderstorp

I samarbete med Porsche hyllar Scania motorsportens ikoner under tävlingen Porsche Carrera Cup på Anderstorp i helgen.

Bulgarisk Postnordtransport fast för otillåtet cabotage

I måndags kväll strax efter kl. 20.00, stoppas en bulgarisk dragbil med svenskregistrerad trailer av trafikpolisen i Skara. Föraren, som är från Makedonien, hade inget förartillstånd med sig och kunde inte heller bevisa att dragbilen kommit in i landet med en internationell transport.
Transporten, som kördes på uppdrag av Postnord, rapporterades för otillåtet cabotage.

Girteka i ny storaffär – köper 500 DAF

Girteka Logistics har åter varit ute hos lastbilshandlarna och gjort stora inköp. Denna gång blev det 500 stycken DAF XF-dragare. De flesta av dessa kommer att tas i drift mellan juli och oktober 2018 och kommer att ingå i Girtekas plan att ytterligare expandera sin verksamhet i hela Europa.

Satsar över halv miljard för mer gods på järnväg

Regeringen har beslutat att avsätta 389 miljoner kronor i år och 174 miljoner kronor för 2019, för att stärka järnvägens konkurrenskraft och för att få fler att välja tåget för att skicka gods. Godstågsoperatörer kan söka stödet.

DAF öppnar butik i Markaryd

”90-årsjubiléet firas med specialdesignad entreprenadbil”

Nordic Truckcenter, generalagent för DAF lastbilar och tillika Truck & Trailer Parts, kommer nu till Sverige. Den 14 juni öppnas den första fysiska butiken på Nordic Truckcenter i Markaryd.

Etanol är världens största biodrivmedel

”Transporternas klimatpåverkan måste minska”

Etanol är världens största biodrivmedel och det är aldrig problem att få tag på hållbart producerat etanol. Lastbilar och bussar som tankas med etanolbränslet ED95, kan minska utsläppen av koldioxid med upp till 90 procent jämfört med om de körs på diesel, säger Lena Nordgren, biodrivmedelsexpert på SEKAB.

Skalbagge ger dieselmotorn en ny chans

”Elproduktionen inte grön än på länge”

Ryktet om förbränningsmotorns död, är betydligt överdriven, i alla fall om vi frågar Lundaforskarna som gör bedömningen att de flesta elektrifierade fordon kommer att vara hybrider.

Företagsbot till tjeckiskt åkeri:

Ville hem till dansuppvisning – stängde av färdskrivaren

Chauffören visar sig också vara åkaren. När fordonet tas i beslag, är han orolig för att det även ska förverkas varför han vill göra rätt för sig. Nu har domen fallit och åkeriet ska betala 150 000 kronor för dataintrång och han själv ska betala dagsböter. Läs mer om vad åkaren säger i förhöret.

Tidningen Proffs fre 25 maj 2018

25 maj 2018

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

 

Tidningen Proffs fre 25 maj 2018
Stäng

25 maj 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Vintern tvättas bort hos Bilbadet i Partille
  • Fredrik - chaufför och hängiven hästfotograf
  • Valet 2018: Så vill SD och C jobba för en bättre åkeribransch
  • Polisens cabotageutbildning får ris och ros
  • Olaglig bred last-transport fick köra vidare
  • Provkört: Nya Stralis X-Way
  • 90 år med DAF Trucks
  • ... Och mycket mer ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant