Foto: Göran Rosengren

20 ton motordelar på väg till Skövde – med full chaufför

Speditören: ”Det var verkligen en viktig transport”

Trafiknykterhetens Dag i torsdags blev allt annat en nykter tillställning på de skånska vägarna. Polisen utförde under några eftermiddags- och kvällstimmar fordons- och förarkontroll på olika platser i trakterna runt Helsingborg. Åtta rattfyllor, bland annat en långtradarchaufför på väg till Skövde med motordelar, kunde polisen sätta stopp för. 

1 000 personer skadas allvarligt och 70 dör varje år på grund av alkohol och droger i trafiken. Trafiknykterhetens Dag är dagen då hela Sverige stannar upp och tänker på de som skadas och dödas på grund av alkohol och droger i trafiken. Detta står att läsa på ”trafiknykterhetensdag.se”.

Åtminstone åtta personer vare sig stannade upp eller tänkte efter i Skåne i torsdags – på Trafiknykterhetens Dag. Mellan kl. 14 och 24, hade polisen i Skåne, i samarbete med tullen, kontroller på några olika platser i Helsingborgsområdet. Bland annat på riksväg 110 vid Billesholm och på E6 vid Långeberga. Och resultatet var allt annat än upplyftande.

På några timmar satte polisen stopp för inte mindre än åtta rattfyllor. Sju personbilister och en lastbilschaufför, närmare bestämt. Två personbilister ertappades på riksväg 110, de fem övriga på E6 där också lastbilschauffören med 1,46 promille färdades.

Utöver rattfyllan hade chauffören också lyckats bryta mot kör- och vilotiderna utanför Sveriges gränser i en sådan omfattning att sanktionsavgiften ”slog i taket” på de maximala 10 000 kronorna.
- Det är inte klokt att yrkesförare kör på fyllan. Tänk så många som mött den här på motorvägen. Det är ju ren tur att inget hände, kommenterar en i polisens insatsgäng och tillägger att den här chauffören ju tyvärr inte är långt ifrån ensam om att köra under påverkan av droger.

Chauffören greps och lastbilsekipaget forslades till polishuset i Helsingborg, där det också klampades. När åkeriet hade betalat sanktionsavgiften, skickades en ny chaufför för att hämta ekipaget. Den fulle chauffören fick dock fortsatt sitta bakom lås och bom för att nyktra till och har även ett rättsligt efterspel att se fram emot.

Lastbilen, hemmahörande i Slovakien, körde på uppdrag av den österrikiske speditören Böhm och var på väg norrut på E6. Böhm förklarar att transporten var på väg med gods från GM till Volvo Cars i Skövde.

Volvo Cars har tidigare uppmärksammats av tidningen Proffs för i många fall spektakulära överlaster på 3,5-tonsbilar. Nu lägger vi alltså en rejäl rattfylla till deras ”cv”.

När vi talar med Böhm Transport i Wien, är det Robert Celleng som svarar och berättar, med emfas, att det handlade om en ”mycket brådskande transport från GM till Volvo Cars i Skövde” (cirka 20 ton motordelar). Var det därför föraren bröt mot kör- och vilotiderna?
- Det var det antagligen, säger Celleng som låter uppriktigt ledsen över det som inträffat. Men det var verkligen en viktig transport.

Nu blev det viktiga godset ändå försenat, men han berättar att de informerade såväl kunden som Volvo Cars om karaktären av det inträffade och det är naturligtvis inte bra publicitet för någon av dem. Hur har ni agerat vidare så att det inte ska hända igen?
- Föraren har varit en av våra bästa och har aldrig haft det här problemet tidigare, men nu kommer vi inte längre att använda oss av honom, avslutar Robert Celleng.

Proffs har varit i kontakt med Volvo Cars pressavdelning, som fått våra frågor via e-post. Flera timmar efter utsatt deadline hade de dock inte återkommit med några svar.

Om artikeln

Publicerad: Måndag 22 Maj 2017, kl 16:51
Kategori: Nyhet
Taggar: Böhm Transport, Rattfylleri, Trafiksäkerhet, Volvo Cars

Brings sista mil ska vara helt grön

Som en del av Brings hållbarhetsmål om att år 2025 använda sig helt av förnybar energi, kommer Bring att börja leverera lätta hemleveranser med elbilar och cargocyklar i cityområdena i Stockholm, Göteborg, Köpenhamn och Malmö.

Rejält bakslag för ny cabotageförordning

”Mycket i förslaget kan komma att ändras”

När Europaparlamentets transportutskott den 4 juni röstade igenom ett förhållandevis tufft förslag om bland annat nya cabotageregler, tändes ett hoppets ljus hos många seriösa branschföreträdare. Äntligen såg det ut som att det skulle bli ordning och reda på cabotagetrafiken. I torsdags kom dock ett bakslag som i värsta fall kan innebära att förslaget kan komma att ändras i alla väsentliga delar.

SWEDBANK:

Brist på arbetskraft och ”tuff konkurrens” hämmar åkeribranschen

4 000 småföretag med mellan 1-49 anställda, har svarat på frågor om nuet och framtiden för sina verksamheter. Konjunkturläget i transportbranschen upplevs som betydligt sämre än i andra branscher.

Så vill Morell och Lundgren komma tillrätta med vägkriminaliteten

Sverigedemokraterna i Tibro bjöd i lördags in till en föreläsning på Fågelviksgymnasiet med EU-parlamentarikern Peter Lundgren och Thomas Morell, riksdagskandidat för SD. Där berättade de båda bland annat om åkeribranschens situation – men också om hur de tänker jobba för att komma tillrätta med problemen.
- Det räcker inte med enbart vägkontroller, man måste även rusta upp åklagare och domstolar, menar Thomas Morell.

Ertappades med manipulerad färdskrivare – frias!

Den 3 januari i år, kontrolleras en bulgarisk dragbil med trailer av bilinspektör Lars- Olof Tuvesson och trafikpolis Peter Ban på kontrollplats Långeberga utanför Helsingborg. Föraren har brutit mot ADR-reglerna och ganska snart misstänks att färdskrivaren är manipulerad. Trots omfattande bevisning om det sistnämnda, har Helsingborgs tingsrätt nu valt att att fria åkaren och åkeriet.

Kvinnliga chaufförer sökes till TV-program

- Fokus på ”glädje och underhållning”

Johanna Larsson är researcher på Fremantlemedia, samma produktionsbolag som äger formatet "Ice Road Truckers". De utvecklar nu en idé om ett TV-program där de följer med kvinnor inom transportbranschen i deras yrkesliv. Är du en av de kvinnor de söker, ska du inte dröja med att höra av dig till henne.

FTA ifrågasätter om åkerier med lätta lastbilar kan lära sig ”många nya regler”

Brittiska Transport Freight Association frågar sig om små åkerier klarar av att lära sig så många nya arbetstidsregler och att planera sitt arbete kring dessa om förslaget om färdskrivare i så kallade lättlastare vinner gehör. FTA kallar förslaget ogenomförbart.

Scania hyllar motorsportens ikoner på Anderstorp

I samarbete med Porsche hyllar Scania motorsportens ikoner under tävlingen Porsche Carrera Cup på Anderstorp i helgen.

Bulgarisk Postnordtransport fast för otillåtet cabotage

I måndags kväll strax efter kl. 20.00, stoppas en bulgarisk dragbil med svenskregistrerad trailer av trafikpolisen i Skara. Föraren, som är från Makedonien, hade inget förartillstånd med sig och kunde inte heller bevisa att dragbilen kommit in i landet med en internationell transport.
Transporten, som kördes på uppdrag av Postnord, rapporterades för otillåtet cabotage.

Girteka i ny storaffär – köper 500 DAF

Girteka Logistics har åter varit ute hos lastbilshandlarna och gjort stora inköp. Denna gång blev det 500 stycken DAF XF-dragare. De flesta av dessa kommer att tas i drift mellan juli och oktober 2018 och kommer att ingå i Girtekas plan att ytterligare expandera sin verksamhet i hela Europa.

Satsar över halv miljard för mer gods på järnväg

Regeringen har beslutat att avsätta 389 miljoner kronor i år och 174 miljoner kronor för 2019, för att stärka järnvägens konkurrenskraft och för att få fler att välja tåget för att skicka gods. Godstågsoperatörer kan söka stödet.

DAF öppnar butik i Markaryd

”90-årsjubiléet firas med specialdesignad entreprenadbil”

Nordic Truckcenter, generalagent för DAF lastbilar och tillika Truck & Trailer Parts, kommer nu till Sverige. Den 14 juni öppnas den första fysiska butiken på Nordic Truckcenter i Markaryd.

Etanol är världens största biodrivmedel

”Transporternas klimatpåverkan måste minska”

Etanol är världens största biodrivmedel och det är aldrig problem att få tag på hållbart producerat etanol. Lastbilar och bussar som tankas med etanolbränslet ED95, kan minska utsläppen av koldioxid med upp till 90 procent jämfört med om de körs på diesel, säger Lena Nordgren, biodrivmedelsexpert på SEKAB.

Skalbagge ger dieselmotorn en ny chans

”Elproduktionen inte grön än på länge”

Ryktet om förbränningsmotorns död, är betydligt överdriven, i alla fall om vi frågar Lundaforskarna som gör bedömningen att de flesta elektrifierade fordon kommer att vara hybrider.

Företagsbot till tjeckiskt åkeri:

Ville hem till dansuppvisning – stängde av färdskrivaren

Chauffören visar sig också vara åkaren. När fordonet tas i beslag, är han orolig för att det även ska förverkas varför han vill göra rätt för sig. Nu har domen fallit och åkeriet ska betala 150 000 kronor för dataintrång och han själv ska betala dagsböter. Läs mer om vad åkaren säger i förhöret.

Tidningen Proffs fre 25 maj 2018

25 maj 2018

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

 

Tidningen Proffs fre 25 maj 2018
Stäng

25 maj 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Vintern tvättas bort hos Bilbadet i Partille
  • Fredrik - chaufför och hängiven hästfotograf
  • Valet 2018: Så vill SD och C jobba för en bättre åkeribransch
  • Polisens cabotageutbildning får ris och ros
  • Olaglig bred last-transport fick köra vidare
  • Provkört: Nya Stralis X-Way
  • 90 år med DAF Trucks
  • ... Och mycket mer ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant