Arkivbild.Fotograf: Göran Rosengren Arkivbild.Fotograf: Göran Rosengren

Europeisk operation mot kriminalitet på vägar – men inte i Sverige

Tio europeiska länder deltog i en internationell operation, Trivium 7, med fokus på att identifiera mobila kriminella aktörer som använder vägen för kriminell verksamhet. Rumänsk och Litauisk polis hjälpte till. Fångsten blev stor.
Men varför valde Sverige att inte medverka?

Europol berättar att under den sista veckan i november 2016, koordinerade och genomförde den nationella polisen i Holland med stöd av Europol, en operation under namnet Trivium 7. Deltagande länder var Holland, England, Rumänien, Schweiz, Spanien, Portugal, Österrike, Irland, Tyskland och Grekland.

Trivium står för ”targeting mobile organized crime groups”, samt deras infrastruktur i Europa. Fokus låg på att hjälpa TISPOL (European Traffic Police Network) och andra internationella partners, att identifiera förövare som använder vägarna i sin kriminella verksamhet.

De deltagande länderna samarbetade framgångsrikt med att störa aktiviteterna för grupper involverade i grov, organiserad brottslighet och under operationen kontrollerades totalt 4 000 personer varav 87 anhölls, 1 800 fordon kontrollerades varav flera togs i beslag för vidare kriminalteknisk undersökning.

Utöver detta hittades guld och juveler jämte 60 kilo kokain, 190 kilo MDMA-kristaller som används för produktion av XTC-tabletter samt 60 liter kristalliserad metamfetamin. Dessutom konfiskerades odeklarerade kontanter och förfalskade dokument.

I England sattes ett kontrollcenter upp i West Midlands där DVSA (Driver and Vehicle Standards Agency) fick stöd av tullen och andra brottsbekämpande myndigheter i landet samt representanter på plats från Europol under hela veckan.

Rumänsk och Litauisk polis var tillgänglig för att bistå med uppgifter från register i personernas och fordonens hemländer. I slutet av veckan hade man funnit 77 förseelser, 16 brister och utfärdat 2 650 Pund i böter. Dessutom anhölls tolv personer som renderade i varningar och ytterligare fem som anhölls fick lösas ut mot borgen. Ett anhållande resulterade i åtal.

Operation Trivium i Europa, genomförs en gång om året och alla EU-medlemsstater kan delta. Varför deltog inte Sverige 2016?
– Sverige deltog under oktober i en annan operation som ryms under Triviums paraply, berättar Mattias Lindblom, pressekreterare på Polismyndigheten. Deltagande länder var Finland, Estland, Lettland och Litauen och vi kommer att delta även under 2017.

Under två dygn, vilket var kortare än 2015, kontrollerades i Sverige totalt 1109 personer och 1329 såväl lätta som tunga fordon. Alla länder hade sin egen sambandsman i en gemensam operationscentral så att polisen lätt kunde göra snabba kontroller i ländernas databaser. Man fann stulna lastbilsdäck och aluminiumfälgar i två fordon och två utländska medborgare greps.

Ett utländskt, stulet släp med stulna motorcyklar och åkgräsklippare påträffades och en person greps. Totalt greps 15 personer varav fem var efterlysta. 17 personer togs för rattfylleri varav de flesta hade tagit droger och ytterligare ett antal personer misstänks nu för narkotikabrott och stölder.
– Det är viktigt att kontrollera fordon och synas ute. Då ökar den upplevda upptäcktsrisken för den som ägnar sig åt brott. Det har i sig en brottsförebyggande verkan, säger Tony Härdin, tillförordnad enhetschef på Utvecklingscentrum Mitt.

Om artikeln

Publicerad: 2017-01-25 17:56
Kategori: Nyheter
Taggar: Europol Kriminalitet TISPOL Trivium 7