Foto: Läsarbild

Kreiss om parkeringsproblemen:

”Varför har ingen tagit kontakt med oss?”

Parkeringsproblemen i Ängelholm fortsätter att eskalera och har under det senaste halvåret antagit oanade proportioner. Nedskräpningen ökar, bränsle tankas och tomgångskörningen är nu omfattande.

En lördag i september 2016 slås någon form av rekord på Kungsgårdens lastbilparkering i Ängelholm då antalet parkerade lastbilar och släp var cirka sextio. Redan då stack det lettiska åkeriet Kreiss ut och i dag dominerar de helt gatubilden där.

Platsen saknar alla sanitära faciliteter vilket skapar ett påtagligt problem och hushållssopor hamnar allt oftare i naturen liksom oljor och andra produkter man finner i en verkstad.

Det har även dokumenterats att det levereras diesel med utländsk tankbil till platsen där det sedan tankas. Den uppgiften är inte bekräftad då vi inte har sett bilder på själva tankningsförfarandet.

Ögonvittnen berättar vidare att det kommer bussar dit med chaufförer som ska avlösa dem som finns på plats.

Lägg därtill att förarna, om än för hand, setts flytta gods mellan enheter, så ter sig Kungsgården i dag mer som en terminal än en tillfällig plats för rast och vila. När kylan slog till kom ytterligare ett problem med att det nu dygnet runt finns ett antal fordon som står på tomgång.

I Proffs nr 2016-10, publicerade vi den första artikeln om Ängelholmsparkeringen. Då skulle kommunen snart ha ett första möte för att se hur man skulle angripa saken.

Ytterligare ett möte hölls, men ännu har inga mer konkreta åtgärder blivit synliga än den i augusti då parkeringstiden med skyltar begränsades till 24 timmar, något förarna snabbt lärde sig att kringgå.

Senare berättar enhetschefen för Stadsmiljö i Ängelholm, Anders Lundin, att man deltagit i ett möte som Helsingborgs Stad genomfört på temat ”problematik kring uppställningsplatser för lastbilar”. Man kommer att närvara även under nästa möte då åtgärder ska diskuteras.

I dag intervjuade vi ansvarig för Ängelholms Miljöenhet, Pernilla Fahlstedt, som endast varit i tjänst en knapp månad och även om hon har hört om Kungsgården, har hon inte hunnit sätta sig in i saken helt ännu. Vi skickar därför information och bilddokumentation till henne tillsammans med frågor.
- Jag kan inte garantera att vi kan svara i dag eftersom det beror på om de som har handlagt ärendet finns på plats, säger hon.

Vi avslutar samtalet med att någon form av initialt uttalande bör de kunna komma med i dag, men så blir det inte.

Redan under första intervjun med Anders Lundin ställde vi frågan om huruvida de varit i direktkontakt med Kreiss för att påtala problemet och få till stånd en dialog. Svaret blev då nej, precis som när frågan åter ställdes nyligen. Proffs tar kontakt med informationsansvarig Svetlana Avene-Avanina på Kreiss och beskriver situationen.
- Det är första gången jag hör detta. Varför har ingen tagit kontakt med oss tidigare, säger hon bestört.

Samtalet kommer att handla även om de uppenbara brotten mot svensk miljölag vad beträffar tomgångskörningen, reparationerna och dieseltankningen. Saker som kan rendera i kännbara böter för företaget. Hon vill ha mer information och dokumentation via mejl vilket ombesörjs utan dröjsmål.

Kan vi förvänta oss att Kreiss kommer att agera skyndsamt och hur ser tidsperspektivet ut?
- Jag kommer att ta informationen till ansvarig person, men kan inte säga om det blir förändringar inom exempelvis två veckor. Det är mycket svårt att hitta platser för lastbilar att stå på i Sverige, avslutar Avene-Avanina.

 

Se filmen från Kungsgården: 

Dieseldimman ligger tung på det fullbelagda Kungsgården och när filmaren närmar sig ett fordon på tomgång, blir föraren aggressiv.
Foto:  Ricard Bergqvist 

 

Om artikeln

Publicerad: Onsdag 11 Januari 2017, kl 16:09
Kategori: Nyhet
Taggar: Ängelholm, Helsingborg, Kreiss, Parkeringsproblem

Scanvo blir auktoriserad DAF-återförsäljare

Scanvo Lastbil AB blir auktoriserad återförsäljare av DAF:s hela sortiment av lastbilar, och öppnar en helt ny service- och verkstadsanläggning utanför Varberg.
– Därmed får vi möjlighet att nå nya kundgrupper, säger Mattias Nilsson, vd för Nordic Truckcenter.
Samtidigt får de svenska DAF-åkarna tillgång till en verkstad i en region där DAF tidigare inte har haft täckning.

Förlängda Armen Åkeri AB

Full åkeriverksamhet – utan trafiktillstånd

Ett nybildat svenskt åkeri skrev avtal med stora kunder och började sedan köra deras gods - trots att man vid tillfället saknade trafiktillstånd. Beställaransvaret aktualiseras åter.

Så lätt lurar man inte Kustbevakningen

Fick inte åka båt med osurrad last – tänkte ta bron istället

Under torsdagskvällen stoppade Kustbevakningens lastsäkringsinspektörer ett utländskt lastbilsekipage för kontroll i Malmö hamn. Vid kontrollen konstaterade man att lastsäkringen var obefintlig. Lasten, bestående av 14 pappersrullar med en sammanlagd vikt på 22 ton, saknade helt spännband eller annan lastsäkring.
– Det hade kunnat sluta mycket illa, säger Arvid Tedvik, lastsäkringsinspektör i Malmö, som tillsammans med sin kollega förhindrade att ekipaget rullade ombord på färjan mellan Sverige och Tyskland.

TYA:s Trendindikator visar:

”Historiskt stor efterfrågan på lastbilsförare”

Arbetsmarknaden för lastbilsförare har varit het de senaste åren. Ändå har efterfrågan på förare att nyanställa aldrig varit lika stor som nu: drygt 3 450 förare behövs det kommande halvåret. Detta trots att fler än 6 000 förare har anställts det senaste året.
Arbetsmarknaden för lastbilsförare är därmed mycket god – samtidigt som många företag har det besvärligt eftersom de har svårt att rekrytera tillräckligt många förare med rätt kompetens, skriver TYA i ett pressmeddelande.

Kunde inte visa YKB-intyg – fick ställa trailern

Nu är semestern slut för poliser och bilinspektörer i Västerås. Därmed är semestern även slut för dem som trafikerar området utan rent mjöl i påsen.

GÄSTKRÖNIKÖR: HÄR STANNAR SVERIGE

Dåtid, nutid och framtid i HSS

”Alla som kämpar och arbetar för en bättre framtid gör något bra”

När man ser tillbaka på tiden från november 2014 då vi startade en protest som kallades Härstannarsverige (HSS) så inser man att vi har kommit längre än vi trodde. Vi hade tänkt att hålla på fram till jul samma år, när vi kom till jul och det var dags att ta det lugnt så ville en del att vi skulle fortsätta. Vi hade varit hos trafikutskottet och träffat politiker, de hade berättat vad som var på gång och vad som hände.

Andreassons i personlig konkurs – skuld: 216 000

Advokaten: ”Kan jobba kvar i företaget”

Karl-Erik och Yvonne Andreassons verksamhet har varit både omtvistad och omskriven. Deras företagande har också varit föremål för rättsprocesser och för Skattemyndighetens och fackets intresse. Nu skrivs ett nytt kapitel då det nyligen blev känt att paret har försatts i personlig konkurs. Är detta månne slutet på deras företagskarriär? Inte helt säkert enligt konkursförvaltaren.

Specialtransporter stoppades vid flera tillfällen

Obetalda vägavgifter, dålig lastsäkring och inga backspeglar

Swedlat Trans, Alpha Shipping och Sonora Transport & Logistics, är företagsnamn som Proffsläsaren stiftat bekantskap med i samband med "Gotlandsbilen". Nu skapar konstellationen åter rubriker, den här gången i Helsingborg.

Fuskande turkar blev av med sina dragbilar

Under gårdagens kontroll vid danska Kolding, stoppades bland annat två turkiska ekipage. Båda har nu att ta upp plånboken för att få tillbaka sina dragbilar.

Anrikt åkeri i jakt på nya chaufförer

Högre kvailtetskrav - ”en bra utveckling”

Börjes Transport söker just nu två varaktiga förare till Helsingborg. Man tror på mjuka värden, sammanhållning i gruppen och man håller sig till avtal och regler.

Ny USA-utställning i Atlanta

En helt ny lastbilsutställning, North America Commercial Vehicle Show, NACV, kommer att hållas den 25 - 28 september på Georgia World Congress Center i Atlanta, Georgia. Måndagen den 25 september är VIP-dag och öppen endast för deltagare som har fått en inbjudan från någon utställare. Mässan välkomnar sedan alla deltagare från tisdag den 26 september till och med torsdagen den 28 september.

Nacka Bilfrakt misstänks för grovt dataintrång

Åklagaren: ”Har stor betydelse för åkeribranschen”

Razzian på "Södetäljeåkeriet" på annandag jul 2016 har lett till ett ärende som åklagaren bedömer vara av stor betydelse för den svenska åkeribranschen. Just nu försenas utredningen av lång väntetid hos polisen som ska analysera åkeriets datorer.

Peter Lundgren (SD):

”Svensk transportnäring utan framtid” - med Jens som rapportör

Jens Nilsson utsågs till rapportör för cabotagegruppen i EU. Nu ser Peter Lundgren en risk för ytterligare liberalisering av reglerna, öppnare gränser och kompromisser som kan komma att slå undan benen för svensk åkerinäring.

Jubilerande chaufförsgäng festade loss i Sundsvall

Facebookgruppen Kollegor På Väg firade femårsjubileum i Sundsvall med sol, värme, aktiviteter och glada människor från hela landet. Man hurrade för födelsedagsbarnet och mindes dem som kört mot horisonten alldeles för tidigt.

Ny fjärrbil från Volvo - i USA

Den sedan länge förväntade nya fjärrbilen för den nordamerikanska marknaden har sett dagens ljus. Presentationen av VNL skedde i ett nyuppfört kund- och democenter vid New River Valley-fabriken i Virginia. Fabriken är den största tillverkningsenheten för Volvolastbilar i världen och har en årskapacitet av över 50 000 bilar.

Tidningen Proffs fre 11 augusti 2017

11 augusti 2017

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

 

Tidningen Proffs fre 11 augusti 2017
Stäng

11 augusti 2017

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

 • Dåligt säkrad last kunde ha slutat med kat(t)astrof
 • Alhem: Generaldirektören ett bondeoffer?
 • TEST: TomTom Go Professional 6250
 • Vad händer efter en gastrisk bypass-operation?
 • Världens största (och regnigaste?) skogsmässa
 • Tatra en mästare i svår terräng
 • Kalles Bud – ”började som ett extraknäck”
 • Zeidlitz: ”Kanske dags att stoppa, göra om och göra rätt?
 • Möt gänget som håller koll på yrkestrafiken i norr
 • Lyckad hästkraftsdag lockade storpublik
 • Alingsås Åkericentral – minst i regionen
 • Hos Hagströmska utbildas dina framtida kollegor
 • ... Och mycket mer!

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant