Utanför den bulgariska verkstaden i Ljungby står fordon uppställda i väntan på reparation. Utanför den bulgariska verkstaden i Ljungby står fordon uppställda i väntan på reparation.

Kommunen undersöker bulgarisk verkstad i Ljungby

Företaget är registrerat i Bulgarien och har ett antal egna dragbilar som trafikerar Sverige varför möjlighet till service och reparation här, enligt uppgift, behövdes. Snart stod det inte bara en handfull dragbilar utan en mängd ekipage med såväl kopplade trailers samt avställda sådana.

Sedan en tid tillbaka har det på Facebook lagts upp såväl filmer som bilder från ett företag som bedriver någon form av verkstad i Ljungby i omedelbar närhet till bland andra Lastbilsstopp och Däckia.

Även till vår redaktion kommer samma tips och bilderna visar avställda trailers, gamla dragbilar och rena skrotlastbilar. Informationen vi får ta del av, väcker långt fler frågor än nedskräpningen och dragbilarnas skick.

Vi ringer under torsdagen i förra veckan runt till det aktuella företagets grannar som visar sig ha olika uppfattning om situationen.

De flesta upplever inga problem, men ett av dem vittnar om hur bland annat diesel i 25-litersdunkar med palltruck körs ut till företagets fordon som är parkerade på planen utanför och att man får ta hand om sopor och annat skräp som kommer från grannens verksamhet.
– Det kastas dessutom fel sopor i vår sopcontainer och luftfilter och annat hamnar på marken, säger en person på ett av grannföretagen och tillägger att man uppmärksammat hyresvärden på detta och andra problem.

Vi kontaktar sedan Ann-Sofi Persson som är chef för Miljöenheten i Ljungby kommun och berättar om hela omfattningen av problematiken på platsen. Kände ni till detta?
– Du ringer precis efter att vi på kommunens Facebook-sida fått in tips om det, säger hon. Tyvärr var tipset otydligt formulerat varför vi inte kunde utröna var problemet fanns och hur allvarligt det var.

Kommunen svarade tipsaren att man skulle ta informationen vidare till dem som kan vara berörda. Direkt efter vårt samtal, agerade Persson och tog kontakt med polisen för att höra om det är riskfritt att åka dit för inspektion.
– Vi kontaktar polisen innan vi besöker platser där det kan föreligga en risk för vår personal, förklarar hon. Polisen gjorde bedömningen att någon sådan risk inte förelåg.

Samma eftermiddag som Proffs varit i kontakt med alla berörda, får vi information, tillsammans med bilder, som visar att området utanför städats upp, vilket i sig var ett steg i rätt riktning.

I dag, måndag, tar vi åter kontakt med Ann-Sofi Persson för att höra hur det går och hon berättar om anonyma anmälningar som kommit in.
– I eftermiddag har vi haft ett möte där dessa anmälningar tagits upp och nu fortsätter undersökningen med hjälp av två inspektörer som har fått till uppgift att följa upp ärendet, avrundar hon.

Vi kontaktar även en av företagets grannar i dag, för att höra hur det ser ut på platsen och då bekräftas uttrycket ”underbart är kort” eftersom bilarna åter är på plats och av ölburkarna som kastats i grannens sopcontainer att döma, har det varit fest på platsen.

Se filmen från uppställningsplatsen i Ljungby:

Foto: Nette Schölin

Om artikeln

Publicerad: 2017-01-30 17:17
Kategori: Nyheter
Taggar: Bulgarien Lastbilsverkstad Ljungby Miljö