TRANSPORTFUSKET I FOKUS

Ville undvika polisens tungkontroll

Turkisk chaufför backade en kilometer – på motorvägen

En turkisk lastbilschaufför ställde nyligen till med ett rejält kaos på den Sønderjyske motorvägen. När föraren blev varse att polisen hade tungkontroll lite längre fram på vägen, stannade han och började sedan backa med sitt ekipage på den tungt trafikerade vägen.

Danska Tungvognscenter Syd genomförde i tisdags i förra veckan en tung fordonskontroll vid Oksekær vid Padborg. En turkisk chaufför hade uppenbart inte lust att prata med den danska polisen.

När han fick syn på polisens skyltvagnar började han därför att backa sitt ekipage mot färdriktningen på motorvägen. Ett tilltag som fick flera andra trafikanter att ringa till polisen.

En mc-polis beordrades till platsen. När han kom fram hade lastbilen hunnit backa cirka en kilometer. Men där stoppades den vådliga baklängesfärden och istället fick chauffören följa med fram till kontrollplatsen.

Snart visade det sig att den turkiske föraren hade flera skäl till att försöka undvika polisens granskande ögon. Vid fordonskontrollen upptäckte polisen en magnet som satt både färdskrivaren och hastighetsbegränsaren ut funktion.

Chauffören, som är egen åkare, fick lämna en betalningsgaranti (förskott på eventuella böter) på 61 000 danska kronor för överträdelse av vägtrafiklagen, kör- och vilotidsbestämmelserna samt godstransportlagen innan han fick lov att lämna platsen.

Ärendet kommer nu slutligen att avgöras i Sønderborgs tingsrätt där föraren, förutom böter, sannolikt också kan förvänta sig en längre tids indragning av körkortet.

Om artikeln

Publicerad: 2015-09-28 16:06
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Poliskontroll Tungvognscenter Syd