TRANSPORTFUSKET I FOKUS
Magneter fungerar inte endast på metaller, den drar även till sig polisens intresse. Magneten på fotot har inget med den beskrivna händelsen att göra.

Poliskontroll avslöjade avancerat färdskrivarfusk

Under måndagens kontroll på den Midtjyske motorvägen, stoppade danska Tungvogncenter Syd en polskregistrerad lastbil. Polisen kunde konstatera att den polske föraren hade haft vilotid alldeles strax före kontrollen, vilket man inte tog för sannolikt.

Som bekant är Tungvogncenter i Danmark inte så lätta att lura. Chauffören blev varse om polisens misstankar om att något inte stod rätt till och snart erkände han att han hade använt sig av en magnet för att sätta färdskrivaren ur spel.

Men historien slutar inte där. Polisen kände på sig att det var något i hans berättelse som inte hängde ihop och därför påbörjades en teknisk undersökning av lastbilen, som avslöjade att man hade gjort ett ingrepp i en kabelstam. En kontakt hade monterats som kunde släcka signalen till färdskrivaren.

Chauffören valde att erkänna tilltaget och blev därmed villkorslöst av med körkortet i ett halvår.

Men det är inte endast utländska chaufförer som fuskar. En dansk chaufför ertappades vid samma kontrolltillfälle med att ha kört med en annan persons förarkort. Bevisläget för polisen var gott. Den andre personens förarkort satt nämligen i färdskrivaren då ekipaget stoppades.

Liksom sin polske kollega, valde den danske chauffören att erkänna. Han berättade samtidigt att han hade använt den andra personens förarkort vid ytterligare fyra tillfällen.
Han riskerar nu mellan 20 och 30 dagars fängelse.

Om artikeln

Publicerad: 2015-09-16 10:25
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Färdskrivarfusk Poliskontroll Rättsfall Tungvognscenter Syd