Årets lastbilsträff i Ramsele. Fordon och personer på fotot har inget med artikeln att göra.Fotograf: Jonas K-Bergqvist

Orättvis beskrivning av Lastbilsträffen i Ramsele

Enligt dagspressen kantades årets lastbilsutställning i Ramsele av slagsmål och fylleri. Även en polisbil sades ha slagits sönder. Men folk som varit på plats är tämligen överens om att det inte är helt sant det som skrivits.

I helgen hölls årets upplaga av Lastbilsträffen i Ramsele. Ett evenemang som lockar många utställare och besökare. Lastbilsträffen framställdes i helgen av dagspressen som en stökig tillställning med mycket fylleri och skadegörelse. Bland annat skriver Aftonbladet att ”en polisbil blev sönderslagen”.

Cirka 3 000 personer befann sig på utställningen i helgen som bland annat bevakades av 16 vakter. Johan Modin, på vaktbolaget JM Vakt känner dock inte igen den mediala beskrivningen.
– Vi har en annan uppfattning om vad som hände, kommenterar han, men vill i övrigt inte gå in på några detaljer utan hänvisar istället till polisen i Sollefteå.

Proffs har försökt att nå polisens ansvarige för insatserna i Ramsele utan att lyckas. Däremot får vi tala med Hanna Engström som i helgen arbetade på länskommunikationscentralen i Västernorrlands län. Och hon upplevde Lastbilsträffen som ”stökig”.
– Det var högt tryck här på ledningscentralen, berättar hon och förklarar att sträckan mellan Ramsele och polishuset i Sollefteå innebär en timmes resa enkel väg för en polispatrull att ta sig. Engström menar att de långa transporterna innebar att de poliser som fanns kvar i Ramsele fick desto mer att göra.

Att en polisbil blivit vandaliserad känner Engström till, men exakt hur pass skadad bilen blev, vet hon inte.
– Polisbilen hade fått en ledsen backspegel som hängde i kablarna. Mer skador än så var det inte, kommenterar en besökare som Proffs har talat med.

Lastbilsträffen brukar beskrivas som en av landets största och bakom det välorganiserade upplägget står bland andra Lars-Olof Magnusson. Han är märkbart nedstämd idag.
– Visst förekommer det så klart fylla, men jag tycker inte att det var några större incidenter, förklarar han utan att dölja sin besvikelse över dagspressens skriverier.
– Det känns som en orättvis beskrivning av Lastbilsträffen, säger han och tillägger att arrangörerna inom kort kommer att sätta sig ner för att diskutera och utvärdera helgens event.

– Det låter som att det har varit kniv- och revolverafton här, men det har inte varit det. Visst det har varit fylla, men inte mer än annars, säger Lars-Olofs arrangörskollega Anders Sundin till Allehanda.se. Han betonar att det inte är lastbilschaufförerna som bråkar, utan det är besökande som kommer dit.

Enligt Hanna Engström på polisen så uppstod bråk på utställningsområdet som sedan fortsatte på andra ställen.
– Vissa lämnade platsen och fortsatte att bråka när de kom hem, förklarar hon. Något som stärker Anders Sundins teori att det åtminstone inte var chaufförerna som ställde till oredan.

Om artikeln

Publicerad: 2015-09-21 15:45
Kategori: Nyheter
Taggar: Lastbilsträffen lastbilsutställning Ramsele